Ενώ η ίδια η Μόσχα πανηγυρίζει για την συνάντηση Πούτιν και Τραμπ - ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως «πήγε παραπάνω κι από σούπερ», όπως είπε χαρακτηριστικά- πίσω στην Ουάσινγκτον ηχηρές φωνές από τους Ρεπουμπλικανούς επικρίνουν τα όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος δίπλα στον Ρώσο ομόλογό του, ειδικά για το ζήτημα της «ευθύνης» της κατάστασης των διμερών σχέσεων και για το θέμα της φερόμενης ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές. 

Ο επιφανέστερος επικριτής ήταν ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, την ώρα που γερουσιαστές όοπως ο Τζεφ Φλέικ έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίσουν «αισχρή» την στάση του προέδρου τους. 

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ ανέφερε: «Ποτέ δεν πίστευα ότι κάποια μέρα θα έβλεπα τον Αμερικανό πρόεδρό μας να στέκει στο ίδιο βάθρο με τον Ρώσο πρόεδρο και να επιρρίπτει ευθύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη ρωσική επιθετικότητα. Αυτό είναι αισχρό», όπως έγραψε στο Twitter.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θεωρεί υπεύθυνες τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη Ρωσία για τις τεταμένες σχέσεις τους τις οποίες, όπως είπε, προσπαθεί τώρα να βελτιώσει. Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 καθώς και για τις κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ το 2016.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος και μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, υποστήριξε σήμερα ότι το πώς μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα στείλει στη Μόσχα ένα μήνυμα «αδυναμίας».

«Χαμένη ευκαιρία από τον πρόεδρο Τραμπ» χαρακτήρισε ο Γκρέιαμ, με ανάρτησή του στο Twitter, το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν επέρριψε ευθύνες στη Ρωσία για την ανάμιξή της στις εκλογές του 2016 και δεν έστειλε μια «ισχυρή προειδοποίηση» προς τη Μόσχα για τη στάση της σε μελλοντικές εκλογικές διαδικασίες.

«Αυτή η απάντηση από τον πρόεδρο Τραμπ θα θεωρηθεί από τη Ρωσία ως ένδειξη αδυναμίας και θα δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα απ' όσα επιλύει», πρόσθεσε.