Στα 24,9 δισ. ευρώ ανέρχονταν στα τέλη Ιουνίου τα διαθέσιμα του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών της Ευρωζώνης, ποσό που είναι κοντά στο μισό του ανώτατου ύψους που προβλέπεται να φθάσουν το 2023, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (Single Resolution Board) που έχει την ευθύνη του Ταμείου.

Οι χώρες της Ευρωζώνης δημιούργησαν το Ταμείο για την προστασία των φορολογουμένων από μελλοντικές τραπεζικές κρίσεις καθώς και το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης το 2014. Το Ταμείο χρηματοδοτείται από τις ίδιες τις τράπεζες, με εισφορές που αναμένεται να φθάσουν το 1% των συνολικών καλυμμένων καταθέσεων τους το 2023. Το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ότι τα διαθέσιμα του Ταμείου θα έφθαναν περίπου στα 55 δισ. ευρώ.

Το Συμβούλιο ανέφερε ότι στις 30 Ιουνίου είχε συγκεντρώσει 7,5 δισ. ευρώ από 3.315 πιστωτικά ιδρύματα με ετήσιες εισφορές και ότι το ταμείο είχε συνολικά 24,9 δισ. ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν τον Ιούνιο ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να είναι σε θέση να δανείζει το Ταμείο έως και 60 δισ. ευρώ σε περίπτωση μεγάλης κρίσης.