Στις 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα στα Σκόπια για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, ύστερα από σχετική απόφαση της βουλής της πΓΔΜ με ψήφους του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ και των αλβανόφωνων κομμάτων.

Ο κ. Ζάεφ επισήμανε πως το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό ώστε, σε περίπτωση που επικρατήσει το «Ναι», να υπάρχει χρόνο για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων στις Πρέσπες.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, οι βουλευτές κλήθηκαν να αποφασίσουν στο ερώτημα: «Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και αποδέχεστε τη συμφωνία για το όνομα μεταξύ της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και της Ελλάδας;» Το «Ναι» υπερίσχυσε με 68 ψήφους, ενώ οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO δεν ήταν παρόντες στη διαδικασία.

Σύμφωνα με τα Σκοπιανά ΜΜΕ, ο κ. Ζάεφ επιδιώκει την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών και καλεί το αντιπολίτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE να συνδράμει στην αύξηση της συμμετοχής.

Το δημοψήφισμα θα έχει γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα.

Σημειώνεται ότι τόσο η αντιπολίτευση όσο και ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ κατηγορούν την κυβέρνηση Ζάεφ για «προδοσία» και καλούν τους πολίτες να καταψηφίσουν τη συμφωνία.