Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αντέκρουσε την κριτική για μια επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που ανέφεραν ότι ο Ερντογάν έχει προσκληθεί να επισκεφτεί τη Γερμανία.

«Είμαι της άποψης ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε όπως αρμόζει έναν εκλεγμένο αρχηγό κράτους, και αυτό έχει κάνει ο Γερμανός πρόεδρος», δήλωσε ο Μάας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Η Bild, με δημοσίευμα της το Σάββατο, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο και στην Άγκυρα, τόνισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μια επίσημη επίσκεψη περιλαμβάνει υποδοχή από τον Γερμανό πρόεδρο με στρατιωτικές τιμές και επίσημο δείπνο.

Ο Τζεμ Οζντεμίρ, ο τουρκικής καταγωγής ηγέτης των Πρασίνων της Γερμανίας, αποδοκίμασε τα σχέδια επίσκεψης Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι κανονικός πρόεδρος σε μια δημοκρατία».

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας ωστόσο δήλωσε ότι πιστεύει ότι «πρέπει να συνομιλείς με ανθρώπους με τους οποίους έχεις πολλά ανοιχτά ζητήματα».

Σύμφωνα με την Bild, θα πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στη Γερμανία μετά το 2014 και η πρώτη μετά την ανάληψη της τουρκικής προεδρίας.

Τα σχέδια της επίσημης επίσκεψης αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά την επιδείνωση τους από μια σειρά διενέξεων για τα μέτρα καταστολής που έλαβε η Άγκυρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και τις φυλακίσεις Γερμανών πολιτών και δημοσιογράφων.

Τον Ιανουάριο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.