Αεροσκάφος της Aeroméxico που εκτελούσε πτήση από την πόλη Ντουράνγκο προς την Πόλη του Μεξικού συνετρίβη μόλις απογειώθηκε, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 85 επιβαίνοντες. Το Embraer 190 έκανε αναγκαστική προσγείωση αμέσως μετά την απογείωσή του περί τις 16:00 (τοπική ώρα· μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), με «97 επιβάτες και τέσσερα μέλη πληρώματος» ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών Χεράρδο Ρουίς Εσπάρσα.

«Κανένας δεν έχασε τη ζωή του στο ατύχημα της πτήσης AM2431» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο κυβερνήτης της Πολιτείας Ντουράνγκο, Χοσέ Αϊσπούρο.

Το αεροσκάφος χτυπήθηκε από χαλάζι και ισχυρό μετωπικό άνεμο καθώς απογειωνόταν και οι χειριστές του αποφάσισαν να κάνουν αναγκαστική προσγείωση. Σύμφωνα με επιβάτες, η ορατότητα ήταν πολύ κακή ήδη από πριν από την απογείωση.

Μια εικόνα που τραβήχτηκε από μη επανδρωμένο εναέριο όχημα και περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου εικονίζει το αεροσκάφος σε ένα χωράφι στην άκρη του διαδρόμου.

Σύμφωνα με τις Αρχές, οι επιβάτες βγήκαν πολύ γρήγορα από το αεροσκάφος, πολλοί από τους οποίους ήταν σε κατάσταση σοκ.

Η Aeroméxico είναι μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του Μεξικού και έχει ενταχθεί ως ιδρυτικό μέλος στη συμμαχία Skyteam, στο πλευρό της Air France.

Τον Ιούλιο του 1981, αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση της ίδιας εταιρίας είχε συντριβεί κατά την απογείωσή του στην Πολιτεία Τσιουάουα, με αποτέλεσμα 32 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Η βραζιλιάνικη κατασκευάστρια του αεροσκάφους μέσων αποστάσεων Embraer ανακοίνωσε ότι έστειλε ομάδα τεχνικών για να συνδράμουν το έργο των μεξικανικών αρχών και διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει στην έρευνα με οποιοδήποτε τρόπο. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος, διευκρίνισε, παραδόθηκε στον μεξικανικό αερομεταφορέα τον Μάιο του 2008.

Ο μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο ανέφερε μέσω Twitter ότι έδωσε εντολή στα υπουργεία Άμυνας και Μεταφορών και στην Πολιτική Προστασία να συνδράμουν στις σωστικές προσπάθειες.