Μεγάλα ερωτήματα προκύπτουν για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Νικολάς Μαδούρο καθώς η επίθεση με drones, όπως την κατήγγειλε ο ίδιος, δεν έχει αποτυπωθεί σε κάποιο βίντεο.

Μάλιστα, αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής κάνουν λόγο απλώς για μία έκρηξη δεξαμενής αερίου σε κοντινό κτίριο, θέτοντας πολλά ερωτήματα για το αν πράγματι επρόκειτο για απόπειρα δολοφονίας.

Η απόπειρα σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα) με ζωντανή μετάδοση, την ώρα που ο πρόεδρος της Βενεζουέλας εκφωνούσε ομιλία ενώπιον χιλιάδων μελών των ενόπλων δυνάμεων που είχαν παραταχθεί στο Καράκας.

Εκείνη την ώρα, ακούστηκαν εκρήξεις από δύο drones ενώ στη συνέχεια στρατιώτες και θεατές απεικονίζονται να τρέχουν προκειμένου να σωθούν. Οι σωματοφύλακες του Νικολάς Μαδούρο τον φυγάδευσαν ενώ τραυματίστηκαν επτά στρατιώτες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, Χοσέ Ροντρίγκες.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας απηύθυνε διάγγελμα προς τον λαό της χώρας του αποδίδοντας ευθύνες στους «ακροδεξιούς της αντιπολίτευσης», τη γειτονική Κολομβία αλλά και αμερικανικούς χρηματοδοτικούς κύκλους στη Φλόριντα.

«Επιχείρησαν να με δολοφονήσουν», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι πίσω από την απόπειρα βρίσκεται η άκρα δεξιά στη Βενεζουέλα σε συμμαχία με τη δεξιά στην Κολομβία και τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος. Δεν έχω καμιά αμφιβολία. Θέλω να σας πω ότι αυτοί που αποπειράθηκαν να με δολοφονήσουν έχουν συλληφθεί και προσαχθεί. Οι πρώτες έρευνες έδειξαν ότι υπάρχουν χρηματοδότες της επίθεσης που ζουν στις ΗΠΑ και στην Φλόριντα. Ελπίζω ο πρόεδρος Τραμπ να στραφεί εναντίον αυτών των τρομοκρατικών ομάδων που επιχειρούν μεγάλες επιθέσεις εναντίον φιλήσυχων χωρών της ηπείρου μας, εν προκειμένου της Βενεζουέλας».

Σημειώνεται ότι τις κατηγορίες αυτές διέψευσε κατηγορηματικά η Ουάσινγκτον αλλά και η Κολομβία.

Μάλιστα, την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε μέσω του διαδικτύου η πρωτοεμφανιζόμενη ανταρτική οργάνωση «Εθνικό Κίνημα Στρατιωτών με τα Πουκάμισα», όπως ονομάζεται, που φέρεται να συστήθηκε πριν από 4 χρόνια.

«Αντιβαίνει στη στρατιωτική ηθική η υπεράσπιση κυβέρνησης που ξέχασε το Σύνταγμα και από την υπηρεσία του κράτους παρεκτράπη στο χυδαίο τρόπο αυτοπλουτισμού», επισημαίνει η οργάνωση.

Καταδίκη μόνο από Ρωσία και Τουρκία

Την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση κατά του Μαδούρο καταδίκασε με έντονο τρόπο η Τουρκία, μια από τους λίγους εναπομείναντες συμμάχους του, και η Ρωσία.

«Μας γέμισε το γεγονός μεγάλη ανησυχία» ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ το αντίστοιχο ρωσικό ανέφερε ότι «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη χρήση τρομοκρατικών μεθόδων ως εργαλείο πολιτικού αγώνα».