Η συνεδρίαση της Γερουσίας της Αργεντινής ήταν χωρίς αμφιβολία ιστορική και κράτησε σχεδόν 12 ώρες. Έξω από το Κογκρέσο, στο κέντρο του Μπουένος Άιρες, είχαν από νωρίς σχηματιστεί δύο διαφορετικά στρατόπεδα: Από τη μία οι «πράσινοι» και από την άλλη οι «γαλάζιοι». Στο εσωτερικό του κτιρίου οι γερουσιαστές επρόκειτο να επικυρώσουν ή να στείλουν στα σκουπίδια το νόμο που ψήφισε η Βουλή για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, ασφαλώς υπό όρους και προϋποθέσεις, μέχρι την 14η εβδομάδα.

Το «πράσινο» στρατόπεδο στο δρόμο φώναζε υπέρ της νομιμοποίησης, το «γαλάζιο» κατά.

Τελικά ο νόμος δεν πέρασε: 38 γερουσιαστές ψήφισαν «όχι», 31 είπαν το «ναι», υπήρξαν δύο αποχές και μία απουσία. Έτσι η χώρα μένει με έναν νόμο του 1921, που προβλέπει ότι η άμβλωση είναι νόμιμη εφόσον η ζωή της γυναίκας είναι σε κίνδυνο ή στην περίπτωση βιασμού. Το 1921, λένε πολλοί, ο νόμος ήταν προοδευτικός. Αλλά ο κόσμος έχει αλλάξει από τότε.

Τη νομοθεσία έφερε στο Κογκρέσο ο συντηρητικός πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι. Οι κακές γλώσσες είπαν ότι το έκανε για να αλλάξει την ατζέντα: Την ώρα που κορυφώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια για την επιστροφή του ΔΝΤ στην Αργεντινή, ο πρόεδρος χρειαζόταν κάτι «προοδευτικό» ή αρκούντως διχαστικό για να ξεχαστούν οι οικονομικές δυσκολίες.

Σε κάθε περίπτωση ήταν μια τολμηρή κίνηση σε μια χώρα καθολική που -επιπλέον- έχει και τον αργεντινό Πάπα στο Βατικανό να την παρακολουθεί στενά. Ασφαλώς η σκιά του Φραγκίσκου έπεσε βαριά στη συνείδηση των γερουσιαστών, που δεν τόλμησαν να πουν το «ναι». Το νόμο αρνήθηκαν να επικυρώσουν γερουσιαστές από όλα τα κόμματα, κυρίως όμως από το συνασπισμό που στηρίζει τον πρόεδρο. Ένθερμη οπαδός του «όχι» ήταν και η αντιπρόεδρος της Αργεντινής, Γκαμπριέλα Μικέτι, η οποία από το Σύνταγμα είναι πρόεδρος της Γερουσίας.

Αντίθετα, το «ναι» ψήφισε η τέως πρόεδρος (2007-2015) της Αργεντινής και νυν γερουσιαστής Κριστίνα Φερνάντες. Όμως και στην περίπτωσή της οι κακιές γλώσσες είπαν ότι όσο ήταν πρόεδρος δεν έφερε το σχετικό νόμο και ήταν αντίθετη με τις αμβλώσεις.

Η ίδια βέβαια όταν έλαβε το λόγο στη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης στη Γερουσία εξήγησε τη στάση της: «Δεν άλλαξα γνώμη για την κόρη μου. Άλλαξα γνώμη γιατί είδα τα χιλιάδες κορίτσια στο δρόμο. Και αν δεν περάσει σήμερα ο νόμος θα περάσει στο μέλλον» προφήτευσε.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Γερουσίας προκάλεσε απογοήτευση στην Αργεντινή, αλλά και επεισόδια στους δρόμους μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος. Η ευφορία που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο, όταν πέρασε το νομοσχέδιο από τη Βουλή, δεν ήταν αρκετή. Μπορεί οι νέοι να στήριξαν με πάθος την αλλαγή, μπορεί να έγιναν ογκώδεις διαδηλώσεις στη χώρα υπέρ της επικύρωσης του νόμου, όμως στις εβδομάδες από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο η πίεση της Εκκλησίας ήταν αφόρητη...

Φυσικά, το γεγονός ότι ακυρώθηκε η πρωτοβουλία δεν λύνει το πρόβλημα. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, έως και 450 χιλιάδες γυναίκες προχωρούν σε άμβλωση κάθε χρόνο, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Όσες έχουν την οικονομική δυνατότητα ταξιδεύουν στην Ουρουγουάη, όπου είναι νόμιμη. Την ώρα μάλιστα που οι γερουσιαστές συζητούσαν με πάθος το νομοσχέδιο, μια 35χρονη μητέρα πέντε παιδιών έδινε μάχη για τη ζωή της μετά από παράνομη άμβλωση.  

Για την ιστορία, το Κογκρέσο δεν μπορεί να ασχοληθεί ξανά με το θέμα, αν δεν περάσει ένας χρόνος, δηλαδή το 2019. Τότε σίγουρα θα είναι δυσκολότερο, καθώς η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο για την εκλογή (ή επανεκλογή) προέδρου. Και ποιος θα έπιανε στα χέρια του αυτό το ζήτημα;