Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
k0wbccoqch5qhkbodp3t
Διεθνή

Αφρίν: Κεντρική πλατεία και λεωφόροι «βαφτίζονται» Ταγίπ Ερντογάν

Αντιδρούν οι Κούρδοι και όχι μόνο

Οι Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία και ελέγχουν τον κυρίως κουρδικό θύλακα Αφρίν, στη βόρεια Συρία, μετονόμασαν πλατεία και λεωφόρο σε Ταγίπ Ερντογάν. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι το τοπικό «κοινοβούλιο» της Αφρίν αποφάσισε να μετονομαστούν τρεις λεωφόροι στο κέντρο της πόλης, διευκρινίζοντας ότι η λεωφόρος Κυβερνείου μετονομάστηκε σε λεωφόρο Ερντογάν.

Μια δεύτερη λεωφόρος μετονομάστηκε σε λεωφόρος Κλάδου Ελαίας, από την ονομασία της επιχείρησης που εξαπέλυσαν ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του Σύροι αντάρτες στην Αφρίν τον Ιανουάριο. Μια τρίτη, η οποία ονομαζόταν λεωφόρος Νεβρόζ (η κουρδική γιορτή για την έλευση της Άνοιξης) μετονομάστηκε σε λεωφόρο Σαλαχουντίν Αγιούμπι, από το όνομα ενός μουσουλμάνου πολεμιστή του Μεσαίωνα, γνωστού στη Δύση ως Σαλαντίν.

Κούρδοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Τουρκία και τους συμμάχους τη ότι προσπαθούν να αλλάξουν την ταυτότητα και την εθνική σύνθεση του θύλακα.

«Έχουν ήδη αλλάξει τα ονόματα πολλών δρόμων στην Αφρίν και τώρα αλλάζουν την ονομασία μιας μεγάλης πλατείας και της δίνουν το όνομα του τρομοκράτη Ερντογάν», είπε ο Ιμπραήμ Ιμπραήμ, κούρδος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πολλοί από τους πολίτες που παρέμειναν στην Αφρίν μετά την κατάληψή της από τους Σύρους αντάρτες και τα τουρκικά στρατεύματα έχουν φυλακιστεί και βασανιστεί.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ότι επιτρέπουν στους αντάρτες να διαπράττουν σωρεία «κατάφωρων» παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Σικαιωμάτων στην Αφρίν.