Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 60 χρόνια η Τουρκία και οι ΗΠΑ υπήρξαν στρατηγικοί σύμμαχοι και μέλη του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ αδυνατούν επανειλημμένως και σταθερά να κατανοήσουν και να σεβαστούν τις ανησυχίες του τουρκικού λαού, γράφει σε άρθρο του στους Times της Νέας Υόρκης ο Ταγίπ Ερντογάν στη σκιά των δασμών που επέβαλε σε βάρος της Τουρκίας ο Τραμπ.

«Οι μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας υπονομεύουν τα αμερικανικά συμφέροντα και την ασφάλειά τους, ενώ αναγκάζουν την Τουρκία να αναζητήσει άλλους συμμάχους» υπογραμμίζει ο Ερντογάν.

«Πριν είναι πολύ αργά, η Ουάσιγκτον πρέπει να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές λύσεις. Η αποτυχία να αντιστραφεί αυτή η τάση και η έλλειψη σεβασμού θα μας οδηγήσει να αναζητήσουμε νέους φίλους και συμμάχους» κατέληξε.

Οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις τους στην Τουρκία, η οικονομία της οποίας βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και φουντώνουν οι φήμες (κυρίως τα δημοσιεύματα) ότι η Αγκυρα θα αναζητήσει βοήθεια στο ΔΝΤ.

Αφορμή για τη νέα επιδείνωση των σχέσεων δύο παραδοσιακών συμμάχων, η συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα στην Τουρκία με την κατηγορία ότι συνεργάζεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον θανάσιμο εχθρό του Ερντογάν και υποκινητή (κατά τον Τούρκο πρόεδρο) του πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.