Στους Βερολινέζους αρέσει να γκρινιάζουν πως η πόλη τους είναι η απόλυτη διάψευση της γερμανικής οργάνωσης: Σχολικά κτίρια και δημοτικές εγκαταστάσεις έχουν παραμεληθεί, το πότε θα είναι έτοιμο το νέο αεροδρόμιο (του 2013) έχει γίνει ανέκδοτο, τα ραντεβού στις δημόσιες υπηρεσίες κλείνονται μετά από μήνες, και τα λοιπά.

Τώρα, οι κάτοικοι της γερμανικής πρωτεύουσας βρήκαν άλλο έναν λόγο για μουρμούρα: Έναν εξαιρετικής σύλληψης ποδηλατόδρομο, που θα μπορούσε να είχε σχεδιαστεί ως έργο τέχνης - και μόνο.

Πρόκειται για μία λωρίδα πάνω σε πεζοδρόμιο στο διαμέρισμα του Τσέλεντορφ, στην οδό Λέο Μπεκ, μήκους περίπου 500 μέτρων.

Το περίεργο: Είναι ζιγκ-ζαγκ. Κάθε περίπου πέντε μέτρα, οι ποδηλάτες θα έπρεπε (αν ακολουθούσαν τον ποδηλατόδρομο) να στρίβουν το τιμόνι για να αλλάζουν θέση.

Το εντυπωσιακότερο βέβαια είναι πως ακόμη και το ζιγκ-ζαγκ είναι... επαγγελματικότατο: Κάθε δύο εναλλαγές, ο ποδηλάτης επιστρέφει στη ακριβή συνέχεια της προηγούμενης ευθείας (εξυπακούεται πως και οι γωνίες είναι... με τον χάρακα).

Όπως είναι φυσικό, ο ποδηλατόδρομος «τέτρις» έχει κάνει τον γύρο των γερμανικών ΜΜΕ.

Η εφημερίδα SZ (του Μονάχου) μίλησε με δημοτική σύμβουλο του εν λόγω διαμερίσματος προσπαθώντας να καταλάβει τι συνέβη.

«Δεν ξέρουμε τι έγινε» είπε η δημοτική σύμβουλος. Η βασικότερη υπόθεση είναι πως η εταιρεία που σχεδίασε τον ποδηλατόδρομο θέλησε να κρατήσει σταθερή απόσταση από τα δέντρα -με κάποιο όμως μυστηριώδες σκεπτικό που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο ποδηλατόδρομος σχεδιάστηκε επειδή γονείς παιδιών που πηγαίνουν σε κοντινό σχολείο είχαν αναφέρει δυσκολίες στην πρόσβαση παιδιών και γονέων με τα ποδήλατα.

Παρά το ότι ο ποδηλατόδρομος ζιγκ-ζαγκ τιμά, τουλάχιστον, τη φήμη του Βερολίνου ως «κουλ πρωτεύουσας», οι δημοτικές αρχές ανέφεραν πως θα αφαιρέσουν τη διαγράμμιση και θα κάνουν έναν... βαρετό ποδηλατόδρομο.