Στο «κόκκινο» παραμένουν οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας με αφορμή το θέμα του πάστορα Άντριου Μπράνσον. Ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα πληρώσουν τίποτα» στην Τουρκία για την απελευθέρωση του κρατούμενου Άντριου Μπράνσον, τον οποίο αποκάλεσε «μεγάλο πατριώτη όμηρο».

«Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για την απελευθέρωση ενός αθώου ανθρώπου, όμως κάνουμε περικοπές στην Τουρκία!» έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο πρόεδρος απέφυγε, πάντως, να αναλύσει τον όρο «περικοπές».

Στο tweet του Τραμπ απάντησε η Άγκυρα, ξεκαθαρίζοντας ότι θα απαντήσει στις (νέες) αμερικανικές κυρώσεις με (νέες) κυρώσεις. «Η Τουρκία ανταποκρίθηκε αναλόγως στις κυρώσεις των ΗΠΑ βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα συνεχίσει να το πράττει» δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτσάν.

Λίγες ώρες πριν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προσπαθήσει -μάλλον μάταια- να ρίξει τους τόνους, λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να έχει προβλήματα με την Ουάσινγκτον.

«Μπορούμε να επιλύσουμε πολύ εύκολα τα θέματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά όχι με την τρέχουσα προσέγγιση» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, υπενθυμίζοντας τη μακροχρόνια συμμαχία των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ο Τσαβούσογλου είχε κάνει δηλώσεις στο ίδιο κλίμα μια μέρα πριν, λέγοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν απειλές. Βεβαίως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, είχε γράψει στο Τwitter ότι καλό θα ήταν οι Τούρκοι να μην δοκιμάσουν μέχρι πού μπορεί να το φτάσει ο Τραμπ...