Κονδύλια αναζητά η κυβέρνηση της Βραζιλίας προκειμένου να στηθεί και πάλι το σημαντικότερο μουσείο της χώρας, το οποίο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από πυρκαγιά. Στο Εθνικό Μουσείο του Ρίο υπήρχαν χιλιάδες μοναδικά εκθέματα, όπως το παλαιότερο ανθρώπινο απολίθωμα της Νοτίου Αμερικής, η Luzia, ηλικίας 12.000 ετών. Όλα αυτά χάθηκαν για πάντα.

Τόσο ο πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Τέμερ, όσο και ο υπουργός Πολιτισμού Ροσιέλι Σοάρες δήλωσαν ότι βρίσκονται σε επαφές με βραζιλιάνικες και ξένες τράπεζες, ώστε να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. Από κοντά και το αίτημα για βοήθεια στην UNESCO. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει η ίδια αρχικά το ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων για την επιδιόρθωση του κτιρίου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς, ενώ δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν το κτίριο -ένα αυτοκρατορικό παλάτι του 19ου αιώνα- ήταν ασφαλισμένο.

Τόσο το προσωπικό του Μουσείου, όσο και ο τοπικός Τύπος καταγγέλλουν ότι το Εθνικό Μουσείο είχε αφεθεί στην τύχη του, δεν υπήρχαν κονδύλια για συντήρηση και επισκευές. Πολλοί «δείχνουν» το Μουντιάλ του 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 που έγιναν στο Ρίο ως έμμεσα υπεύθυνους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε ρίξει αλλού το βάρος της.