Δυστυχώς ήταν πολύ αργά για πολλούς νέους, κυρίως εφήβους ανά την υφήλιο, όταν οι Αρχές αντιλήφθηκαν την «επίδραση» που ασκούσε η «Μπλε Φάλαινα». Τουλάχιστον 100 νέοι έχασαν τη ζωή τους σε «ατυχήματα» ή αυτοκτονίες τα οποία ήταν τις περισσότερες φορές αδύνατο να ερμηνευτούν ή να δικαιολογηθούν. Ο εφιάλτης όμως επέστρεψε, και ακούει πλέον στο όνομα «Momo».
Από την πρόσφατη εμπειρία που αποκτήθηκε από την «Μπλε Φάλαινα», έκτοτε έχει δημιουργηθεί μία ειδική υπηρεσία, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση παρόμοιων επικίνδυνων διαδικτυακών «παιχνιδιών», εκδίδοντας ταυτόχρονα και alert σε παγκόσμιο επίπεδο, ήδη νωρίτερα φέτος, ενώ φαίνεται πως το παιχνίδι έχει αποκτήσει ισχυρά ερείσματα ειδικά σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Το παιχνίδι αυτοκτονίας Momo, του οποίου το σήμα κατατεθέν είναι ένα avatar που παραπέμπει σε μια μορφή ανορεξικής γυναίκας που ομοιάζει λίγο και σε πουλί, φαίνεται πως βρίσκεται πίσω από την αυτοκτονία ακόμα δύο νέων, αυτή την φορά στην Κολομβία.

Βάσει των συλλεχθέντων στοιχείων από τις τοπικές Αρχές, ένα 12χρονο κορίτσι και ένα 16χρονο αγόρι αυτοκτόνησαν μέσα σε μόλις ένα 24ωρο και μάλιστα στην ίδια μικρή πολή, την Μπαρμπόσα, της περιοχής Σανταντέρ, έχοντας προηγουμένως παίξει το ολέθριο παιχνίδι το οποίο, όπως παλαιότερα και η «Μπλε Φάλαινα» θέτει προκλήσεις άκρως απειλητικές για την ζωή των συμμετεχόντων, μέσω της εφαρμογής WhatsApp.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως τα δύο τελευταία θύματα που προστέθηκαν στην μακάβρια λίστα νεκρών του παιχνιδιού, φαίνεται να γνωρίζονταν μεταξύ τους. Διαπιστώθηκε εξάλλου, πως ο 16χρονος είχε πρώτος εμπλακεί με το «Momo», ενώ εν συνεχεία το «συνέστησε» και στο 12χρονο κορίτσι, λίγες ώρες προτού ο ίδιος θέσει τέρμα στη ζωή του! Τα κινητά των παιδιών γίνονται «φύλλο και φτερό» από ειδικούς αναλυτές της αστυνομίας, με το μόνο που έχει ανακοινωθεί προς το παρόν είναι η επιβεβαίωση ότι έχουν βρεθεί μηνύματα της «Momo» στα κινητά τους.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες το «Momo» ξεκινά με το αίτημα να προσθέσεις στην εφαρμογή έναν αριθμό τηλεφώνου, ο οποίος υποτίθεται ότι ανήκει στην Momo, το avatar δηλαδή με την φρικώδη εικόνα της ανορεξικής γυναίκας που ομοιάζει με μούμια ή πουλί. Στη συνέχεια, η Momo στέλνει στους παραλήπτες των μηνυμάτων της μια σειρά συγκεκριμένων δύσκολων και επικίνδυνων προκλήσεων, κυρίως για την σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, προκλήσεις οι οποίες κορυφώνονται με την «αποστολή» να αυτοκτονήσουν.

Εξάλλου, είχε γνωστοποιηθεί πως αυτή η τρομακτική φιγούρα γυναίκας του Momo είναι μια δημιουργία του Ιάπωνα καλλιτέχνη Midori Hayashi, ο οποίος όμως όταν εκλήθη να παράσχει εξηγήσεις διαπιστώθηκε πως όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με το παιχνίδι, αλλά ότι δεν είχε ιδέα για την κλοπή της φιγούρας, ούτε φυσικά και ποιος αρρωστημένος ή αρρωστημένοι εγκέφαλοι κρύβονται πίσω από την κλοπή της φιγούρας του και την σχεδίασή του.

Παρά το γεγονός ότι τα θύματα του παιχνιδιού αυτοκτονίας αυξάνονται σε διάφορες χώρες, ειδικά της Λατινικής Αμερικής, οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ξεσκεπάσουν τα αρρωστημένα μυαλά που κρύβονται πίσω από παιχνίδι αυτοκτονίας. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως αρκετοί είναι οι τηλεφωνικοί αριθμοί στην Κολομβία και το Μεξικό που σχετίζονται με το δίκτυο που προωθεί την εξάπλωση της «Momo», η οποία όμως έχει πλέον αποκτήσει ερείσματα και στην Ευρώπη. Πρόσφατα, η ισπανική αστυνομία εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση ζητώντας από τους έφηβους να μην προσθέτουν τον αριθμό της Momo στα κινητά τους τηλέφωνα.

Νωρίτερα το καλοκαίρι, είχε αυτοκτονήσει ακόμα ένα 12χρονο κορίτσι στην Αργεντινή. Κατόπιν της αυτοκτονίας της 12χρονης στο Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή θορυβημένες οι Αρχές εξέδωσαν κατεπείγον σήμα προς τους γονείς, προκειμένου να λάβουν μέτρα για διαφύλαξη των παιδιών τους. Παράλληλα, η Ισπανική αστυνομία εξέδωσε κι αυτή με την σειρά της σήμα προειδοποίησης, καλώντας τους χρήστες και τους γονείς των ανηλίκων να μην χρησιμοποιήσουν επ’ ουδενί την εφαρμογή Momo, καθότι κρίνεται πως εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα παιδιά τους.

Εξάλλου, ένας αστυνομικός από τη Βραζιλία, με έντονη και κομβικής σημασίας συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα, δήλωσε ότι το παιχνίδι δείχνει να αποτελεί τη βάση για κλοπή δεδομένων από μεγάλες εγκληματικές ομάδες, που δρουν μέσω διαδικτύου σε όλον τον κόσμο.

Από τα υπάρχοντα στοιχεία, το παιχνίδι Momo έχει εμφανιστεί σε Μεξικό, Αργεντινή, Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία και Γαλλία, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα επεκταθεί η έρευνα σε περισσότερες χώρες, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι αναφορές και να ληφθούν άμεσα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να αποφευχθούν ανθρώπινες τραγωδίες παρόμοιες με αυτές της «Μπλέ Φάλαινας».

ΠΗΓΗ: newsit.com.cy