Γιούνκερ στην Ευρωβουλή: Τι είπε για Ελλάδα, Ορμπάν και μεταναστευτικό
Ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης
Την τελευταία του ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης πραγματοποιεί ενώπιον της Ευρωβουλής ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Κομισιόν. Ήδη από την αρχή της ομιλίας του, ο κ. Γιούνκερ μίλησε για την Ελλάδα, λέγοντας ότι μετά από πολλά επώδυνα χρόνια, κατάφερε να σταθεί στα πόδια της. «Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις προσπαθειες των Ελλήνων, που άλλοι Ευρωπαίοι ακόμη υποτιμούν. Πρόκειται για την αξιοπρέπεια της χώρας, το πως θα παραμείνει στην ευρωζώνη και για όλα αυτά αισθάνομαι υπερήφανος» σημείωσε.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της ΕΕ, λέγοντας ότι έχει μείνει πίσω η κρίση: «Είχαμε ανάπτυξη εδώ και παρά πολύ καιρό και 12 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης από το 2014, αριθμός μεγαλύτερος από τον πληθυσμό του Βελγίου. Η ανεργία στους νέους είναι στο 14,8%, ο μικρότερος εδώ και χρόνια, ενώ επέστρεψαν οι επενδύσεις» εξήγησε.
Για τη διεύρυνση της ΕΕ, υπογράμμισε την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, «ώστε να μην διαμορφώσουν άλλοι την κατάσταση». Σαφής αναφορά και στις ρωσικές προσπάθειες επιρροής σε χώρες όπως η ΠΓΔΜ.
Ο Γιούνκερ τόνισε με έμφαση την ανάγκη να ισχυροποιηθεί η Ευρώπη, εν όψει και του «εμπορικού πολέμου» που είναι σε εξέλιξη. «Να γίνουμε ένας παγκόσμιος πρωταγωνιστής. Δεν θα στρατιωτικοποιήσουμε την ΕΕ, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε πιο ισχυροί, γιατί μόνον μια ισχυρότερη ΕΕ μπορεί να προστατέψει τους πολίτες της από την τρομοκρατία και άλλους κινδύνους» υπογράμμισε.
Φυσικά ο Γιούνκερ αναφέρθηκε και στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα που θα προκύψει είναι κρίσιμο. Ζήτησε να γίνουν προσπάθειες για ένα αποτέλεσμα που θα ενώνει και όχι θα τονίζει τις διαφορές Βορρά-Νότου, Ανατολής-Δύσης.
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του Γιούνκερ αφιερώθηκε και στο «καυτό» για την ΕΕ ζήτημα των προσφύγων. Ο πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε κατά των εσωτερικών συνόρων, καλώντας το Συμβούλιο να κάνει βήματα για μια ισορροπημένη προσέγγιση στο μεταναστευτικό.
Έρχονται 10.000 συνοριοφύλακες
«Τα ευρωπαϊκά σύνορα θα πρέπει να φυλλάσσονται αποτελεσματικά. Χρειάζονται στήριξη οι υπηρεσίες ασύλου και κάνουμε πρόταση για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών. Θέλουμε νόμιμη μετανάστευση στην ΕΕ, χρειαζόμαστε μετανάστες με προσόντα και οι προτάσεις της Κομισιόν είναι στο τραπέζι εδώ και καιρό και πρέπει επιτέλους να εφαρμοστούν» υπογράμμισε.
«Προτείνουμε την περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλάκων και Ακτοφυλακής για την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων με 10.000 συνοριοφύλακες» μέχρι το 2020, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την τελευταία του ομιλία για την κατάσταση της Ενωσης.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλάκων και Ακτοφυλάκων (νέα ονομασία της Frontex από το 2016) ενισχύθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ενωση για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες προσφυγικές ροές. Τα μέλη της πέρασαν από 300 το 2014 σε 1.300 μέχρι το τέλος του 2018, με μία επιπλέον εφεδρική δύναμη 1.500 εθνικών φυλάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ευρωπαϊκή υπηρεσία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει πλέον στα κράτη μέλη να συγκροτήσουν μία πραγματική «ευρωπαϊκή αστυνομία των εξωτερικών συνόρων» της ΕΕ, με «ένα μόνιμο σώμα 10.000 μελών μέχρι το 2020», στο οποίο θα περιλαμβάνονται ειδικοί σε θέματα επαναπροώθησης μεταναστών προς τις χώρες καταγωγής τους.
Ο συνολικός αριθμός των φυλάκων που θα απαρτίζουν το ευρωπαϊκό σώμα περιλαμβάνει το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας (1.500 φύλακες μέχρι το 2020, 3.000 το 2027, σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν), καθώς και φύλακες αποσπασμένους για μικρές ή μεγάλες περιόδους από τα κράτη μέλη (8.500 συνολικά το 2020, 7.000 το 2027, όταν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία θα διαθέτει περισσότερους ευρωπαίους φύλακες).
Για το Brexit και το ευρώ
Για το Brexit ήταν ξεκάθαρος: Χωρίς να θέλει να μπει στις αρμοδιότητες του Μισέλ Μπαρνιέ που κάνει τη διαπραγμάτευση, ξεκαθάρισε ότι το Λονδίνο οφείλει να κατανοήσει ότι όποιος φεύγει δεν μπορεί να έχει προνομιακή θέση όπως ένα κράτος-μελος.
Για το ευρώ είπε ότι οφείλει να παίξει σπουδαιότερο ρόλο στην παγκόσμια σκακιέρα: «Υπάρχει ανάγκη εμβάθυνσης της ΟΝΕ. Μπορούμε και πρέπει να πάμε παραπέρα» σημείωσε.
Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ο Γιούνκερ εξέφρασε προβληματισμό για το επίπεδο συζήτησης -ο Ορμπάν σχεδόν τσακώθηκε στην Ευρωβουλή ένα 24ωρο νωρίτερα.
«Αυτό ισχύει και για τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι προσπαθούν να αποκλείσουν κάθε δημόσια συζήτηση στοχεύοντας ΜΜΕ και δημοσιογράφους, που υφίστανται εκφοβισμούς, επιθέσεις ή ακόμη και δολοφονούνται.
Η Κομισιόν θα συνεχίσει να αντιτίθεται στις επιθέσεις κατά του κράτους Δικαίου. Ο αντιπρόεδρος Τίμερμανς κάνει πολλή δουλειά στην υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μόνος του» είπε