Ανοικτές κρατά όλες τις επιλογές της η Άνγκελα Μέρκελ για τα κορυφαία πόστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθώντας να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί μέχρι να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις.  

Πολλά αναφορικά με την πιθανότητα να διαδεχθεί ο  Γιενς Βάιντμαν τον Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις αναφορικά με την εκλογή του διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσφερε προ ημερών υπό όρους στήριξη στην υποψηφιότητα του συμπατριώτη της Μάνφρεντ Βέμπερ, καθώς στο Βερολίνο ανησυχούν μήπως δεν είναι ο ισχυρότερος δυνατός υποψήφιος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, της οποίας βασικό μέλος είναι οι Χριστιανοδημοκράτες.

Σε περίπτωση που δεν καταφέρει ο Βέμπερ το επιδιωκόμενο και αναλάβει κάποιος μη Γερμανός το τιμόνι της Κομισιόν, ο Βάιντμαν θα μπορούσε να διεκδικήσει τα ηνία της ΕΚΤ, ανέφεραν στο Bloomberg πηγές που έχουν γνώση των διαβουλεύσεων στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, οπότε θα πρέπει να έχουν βρεθεί οι διάδοχοι του Μάριο Ντράγκι και του Γιούνκερ πολλά μπορεί να συμβούν.

Τρία πιθανά σενάρια παρουσιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο:  

Να γίνει ο Βέμπερ πρόεδρος της Κομισιόν  

Ο Βέμπερ αναγκάστηκε να ανακοινώσει από τώρα την υποψηφιότητά του λόγω διαδικαστικών προθεσμιών ενόψει των ευρωεκλογών του Μαϊου κι ίσως αυτό να μη συνιστά απαραίτητα πλεονέκτημα υπέρ του. Η Μέρκελ δεν θα μπορούσε, φυσικά, στην παρούσα φάση,  να αντιταχθεί σε μια γερμανική υποψηφιότητα, αλλά η χρονοβόρα, πολλών σταδίων διαδικασία εκλογής της επιτρέπουν να κερδίσει χρόνο.

Όταν σημάνει η ώρα των αποφάσεων, πιθανότατα μετά τις ευρωεκλογές, μπορεί να έχει αποκτήσει δυναμική μια άλλη υποψηφιότητα, ενός πιο έμπειρου ατόμου για την Κομισιόν...  

Προς το παρόν ο Βέμπερ θα πρέπει να εξασφαλίσει το χρίσμα του ΕΛΚ απέναντι σε πιθανούς αντιπάλους όπως ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για το Brexit και ο Φινλανδός πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στούμπ, αλλά ακόμη κι έτσι η έλλειψη εμπειρίας του μπορεί να του προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.  

Να αποκτήσει νέα δυναμική η υποψηφιότητα Βάιντμαν για την ΕΚΤ

H Μέρκελ τηρεί επιφυλακτική στάση επειδή γνωρίζει από την πολύχρονη εμπειρία που απέκτησε στις μαραθώνιες, συχνά ολονύκτιες διαπραγματεύσεις στην ΕΕ,  ότι τα κορυφαία πόστα της Ένωσης μοιράζονται σ’ ένα παιχνίδι ακροσφαλούς διπλωματίας, εθνικών συμφερόντων και κομματικών ισορροπιών, το οποίο μόλις πρόσφατα ξεκίνησε.  

H καγκελάριος πρόσφερε τη στήριξή της στην υποψηφιότητα Βέμπερ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι μπορεί να προκύψουν κι άλλοι υποψήφιοι από το ΕΛΚ.  

Όσον αφορά στον Βάιντμαν, δεν έχει κάψει το χαρτί του καθώς έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ, που διετέλεσε κορυφαίος οικονομικός της σύμβουλος επί μια πενταετία μέχρι το 2011.

Αλλά η ιστορία δείχνει ότι θα πρέπει να δώσει μάχη μέχρις εσχάτων αν θελήσει να πετύχει την τοποθέτηση του πρώτου Γερμανού στην προεδρία της ΕΚΤ. Πριν από επτά χρόνια δεν είχε στηρίξει δημοσίως τον Άξελ Βέμπερ, ο οποίος παραιτήθηκε στη συνέχεια από την κούρσα της διεκδίκησης.  

Μια υποψηφιότητα- έκπληξη από την Μέρκελ  

Η Γερμανίδα καεγκελάριος έχει απορρίψει εικασίες ότι μπορεί να διεκδικήσει τα ηνία της Κομισιόν, αλλά κατά καιρούς επανέρχονται στο προσκήνιο οι απόψεις ότι θα ήταν μια λίαν καλή επιλογή, αφού θα προσέδιδε κύρος και παγκόσμια αναγνώριση σε μια περίοδο που η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει την άνοδο των λαϊκιστών, τις συγκρούσεις με τον Τραμπ για το εμπόριο και να διαχειριστεί επιτυχώς το Brexit.  

Αφήνοντας κατά μέρος τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα στη Γερμανία, για να προχωρήσει μια υποψηφιότητα της Μέρκελ θα χρειαζόταν μια συμφωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Αν αποτύχει η υποψηφιότητα Βέμπερ, θα ανοίξει ο δρόμος για τη Γαλλία να αναλάβει την προεδρία της ΕΚΤ και να γίνει η Μέρκελ η πρώτη γυναίκα και η πρώτη εδώ και δεκαετίες πολιτικός από τη Γερμανία που θα αναλάβει το τιμόνι της Κομισιόν.  

Η ίδια, βέβαια, ξεκαθάρισε τον περασμένο Αύγουστο σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης ότι παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της ολοκλήρωσης της τέταρτης και μάλλον τελευταίας θητείας της στην καγκελαρία το 2021. Από την άλλη, όμως, επεσήμανε: «Η Ευρώπη, η ευρωπαϊκή μας κοινότητα είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου»...