Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς βρίσκεται σήμερα στο Βερολίνο για συνάντηση με την ομόλογο του Ανγκέλα Μέρκελ έχοντας ως κύρια θέματα στην ατζέντα του το μεταναστευτικό και τις σχέσεις Ε.Ε-Αφρικής. Το ταξίδι του Κουρτς γίνεται στα πλαίσια της προετοιμασίας της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Τετάρτη και Πέμπτη στο Σάλτσμπουργκ.

«Χωρίς σωστό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, δεν μπορεί να υπάρξουν ανοικτά εσωτερικά σύνορα στην Ευρώπη», δήλωσε ο εκπρόσωπό του Kαγκελάριου σήμερα. «Ως εκ τούτου, είναι ακόμη πιο σημαντικό να ενισχυθεί η Frontex και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ». Μετά την επίσκεψη στο Βερολίνο, ο Κουρτς αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι. Σύμφωνα με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η υπηρεσία προστασίας των συνόρων Frontex πρόκειται να επεκταθεί σε 10.000 επιχειρησιακές δυνάμεις μέχρι το 2020.

Με φόντο τα παραπάνω, ο Κουρτς του οποίου η χώρα είναι υπεύθυνη για την εναλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε, πρόκειται να φιλοξενήσει σύνοδο Ευρώπης-Αφρικής στην Βιέννη τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι ο Αυστριακός Καγκελάριος είναι εκ των πλέον σκληρών ηγετών της Ε.Ε σε θέματα μεταναστών και προσφύγων.