Η Ρωσία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ευθύνεται για την κατάρριψη ενός αναγνωριστικού αεροπλάνου στη Μεσόγειο εξαιτίας των «εχθρικών» του πληγμάτων στη Συρία, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το Il-20 καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικά πυρά της Συρίας, σε ένα περιστατικό φίλιων πυρών.

Το Il-20 «καταρρίφθηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα S-200» του συριακού στρατού γύρω στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα 15 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν σε αυτό, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Η Μόσχα όμως ξεκαθάρισε ότι την ευθύνη φέρει το Ισραήλ, καθώς την ώρα του συμβάντος ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυαν επίθεση εναντίον συριακών στόχων στη Λαττάκεια. Ενημέρωσαν δε τους Ρώσους με καθυστέρηση, γεγονός που «δεν επέτρεψε στο ρωσικό Il-20 να πετάξει σε ασφαλή περιοχή», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ίγκορ Κονασένκοφ.

Κατηγόρησε μάλιστα τους πιλότους των ισραηλινών F-16 ότι σκοπίμως έθεσαν σε κίνδυνο το ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος, καθώς κρύφτηκαν πίσω από το σήμα ραντάρ του ρωσικού αεροσκάφους, βάζοντάς το με αυτό τον τρόπο στο στόχαστρο της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας.

«Θεωρούμε εχθρικές αυτές τις προκλήσεις από την πλευρά του Ισραήλ» και «διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε με τον προσήκοντα τρόπο» προειδοποίησε ο Κονασένκοφ.

Το Ilouchine-20 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ την προηγούμενη νύχτα, όταν βρισκόταν 35χλμ από τις συριακές ακτές, την ώρα που τέσσερα ισραηλινά F-16 εξαπέλυαν επίθεση εναντίον συριακών εγκαταστάσεων στην Λαττάκεια.