Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για συντεταγμένο Brexit, τονίζει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε άρθρο της που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, προτρέποντας παράλληλα την Επιτροπή να μεταβάλει κατά τι τις θέσεις της για να υπάρξει συμωνία.

Η Μέι σημειώνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να επιδείξουν καλή θέληση για να αποφευχθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία τον προσεχή Μάρτιο, κάτι που, σύμφωνα με αναλυτές, θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα.

«Βρισκόμαστε κοντά στο να επιτύχουμε τη συντεταγμένη αποχώρηση η οποία αποτελεί τη βάση ουσιαστικά για την οικοδόμηση μελλοντικής στενής εταιρικής σχέσης» αναφέρει το κείμενο.

«Για να φθάσουμε σε επιτυχή κατάληξη, όπως ακριβώς το Ηνωμένο Βασίλειο εξέλιξε τη θέση του, η ΕΕ θα χρειαστεί να κάνει το ίδιο. Καμιά από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να απαιτεί κάτι απαράδεκτο από την άλλη, όπως το να υπάρχουν εξωτερικά σύνορα και τελωνεία που θα χωρίζουν τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται στην Αυστρία για να συζητήσουν κυρίως για το διαζύγιο. Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντόμινικ Ραμπ χαρακτηρίζει την άτυπη Σύνοδο Κορυφής «σημαντικό ορόσημο».

Τα αγκάθια: Σύνορα και τελωνεία

Η Μέι επιχειρηματολογεί στο άρθρο της ότι η δημιουργία «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας ή μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου θα απειλούσε την ειρήνη και την ασφάλεια της Βρετανίας.

«Για να αποφύγουμε τα σκληρά σύνορα χρειαζόμαστε κίνηση αγαθών χωρίς τριβές. Αυτό δεν είναι το ίδιο με συμμετοχή στην Ενιαία Αγορά εν μέρει: οι βρετανικές εταιρείες δεν θα απολαύουν των ίδιων νομικών δικαιωμάτων» εξηγεί και προσθέτει: «Αυτή λοιπόν η κίνηση χωρίς τριβές βρίσκεται στην καρδιά των νέων προτάσεων που κάναμε το καλοκαίρι».

Η δημιουργία χώρου ελεύθερων συναλλαγών αγαθών και αγροτοδιατροφικών προϊόντων ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνδυασμό με «φιλικό για τις επιχειρήσεις διακανονισμό για τα τελωνεία, θα επέτρεπαν να μην υπάρχει ανάγκη για τελωνεία και ελέγχους στα σύνορά μας» κρίνει η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Αυτή η διευθέτηση θα προστατεύσει επίσης τις αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν ενωθεί στις δύο πλευρές, συμπληρώνει.