Ένα νέο τηλεοπτικό σποτ που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση Ζάεφ αποκαλύπτει σε όλο της το εύρος τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με βασικό αποδέκτη του σποτ το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που αντιδρά στη Συμφωνία (ιδίως τους ψηφοφόρους του VMRO), στο σποτ δεν γίνεται καμία αναφορά στην «Σεβέρνα» ή «Βόρεια Μακεδονία», όπως ρητά αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, αντίθετα προβάλλεται η υιοθέτηση από τα δυο μέρη -Ελλάδα και ΠΓΔΜ- της «μακεδονικής» γλώσσας, κουλτούρας, ιστορίας και κληρονομιάς. 

«Είμαστε 'μακεδόνες' και 'μακεδόνισσες' και μιλάμε την αναγνωρισμένη 'μακεδονική γλώσσα'» αναφέρεται στη συνέχεια, για να καταλήξει: «Στις 30 Σεπτεμβρίου πάμε όλοι να ψηφίσουμε για την ευρωπαϊκή 'Μακεδονία'».

Λίγες ώρες νωρίτερα, με τον αέρα που του έδωσαν οι επισκέψεις δυτικών αξιωματούχων στη χώρα, αλλά και το προσωπικό του ταξίδι στις ΗΠΑ, ο Ζόραν Ζάεφ κορύφωνε την προεκλογική του εκστρατεία για το «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

«Τόσο ο Μάικ Πενς όσο και ο Εμμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσαν ότι έχουμε ένα κράτος, έναν 'μακεδονικό' λαό και μια 'μακεδονική γλώσσα' που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο» είπε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε δοθεί στη δημοσιότητα τηλεοπτικό μήνυμα του Γάλλου προέδρου Μακρόν, στο οποίο καλούσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.