Τη στήριξή τους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης σε ό, τι αφορά την αυτοκεφαλία της ουκρανικής Εκκλησίας και την πνευματική καθοδήγησή της από τον Πατριάρχη εκφράζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη θρησκευτική ελευθερία, περιλαμβάνοντας την ελευθερία των μελών των ομάδων να επιλέγουν τη θρησκεία τους σύμφωνα με τα πιστεύω τους και να ασκούν την πίστη τους ελεύθερα και χωρίς κυβερνητική παρέμβαση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται τη δυνατότητα των θρησκευτικών ηγετών και ακολούθων της ουκρανικής Ορθοδοξίας να επιδιώξουν αυτοκεφαλία σύμφωνα με τα πιστεύω τους. Σεβόμαστε τον Οικουμενικό Πατριαρχείο ως μία φωνή θρησκευτικής ανοχής και διαθρησκευτικού διαλόγου», σημειώνει με ανακοίνωσή του το State Department.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν ακλόνητη υποστήριξη για την Ουκρανία και την εδαφική της ακεραιότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην ανατολική Ουκρανία και την κατάληψη της Κριμαίας. Επίσης υποστηρίζουμε την Ουκρανία καθώς σχεδιάζει το δικό της μονοπάτι και λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις και ενώσεις, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις».

Υπενθυμίζεται, ότι η ουκρανική Εκκλησία, που ανήκει στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, ζητά να αποκτήσει αυτοκέφαλο και πνευματική καθοδήγηση από το οικουμενικό πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.