Την πρόθεσή της να συνεχίσει να στηρίζει τη «Μακεδονία» -όπως αποκαλεί την ΠΓΔΜ- εκφράζει η Άγκυρα στον απόηχο του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα.

Σε προκλητική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη φιλική χώρα «Μακεδονία» για την ευημερία και την ασφάλειά της, αλλά και για να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

«Η Τουρκία από την ημέρα της ίδρυσής της έχει αναγνωρίσει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με τη συνταγματική της ονομασία. Έτσι, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη φιλική χώρα «Μακεδονία» για την ευημερία και την ασφάλεια της αλλά και για να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η απαράδεκτη και προκλητική στάση της Τουρκίας στο Μακεδονικό διαπιστώθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, στις Βρυξέλλες.

Στο κείμενο της διακήρυξης που εξέδωσαν τα μέλη της Συμμαχίας, με το οποίο καλούν τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία ζήτησε και πέτυχε να συμπεριληφθεί στο κείμενο της διακήρυξης η εξής φράση: «Η Τουρκία αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα».

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας κινούνταν σε καθαρά «εμπρηστικό» πλαίσιο, καθώς σε ό,τι αφορά την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αναφέρεται κατηγορηματικά πως αυτή θα επισημοποιηθεί, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και δεσμεύσεις της γείτονος, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.