Ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐρ Μπολσονάρο αύξησε το προβάδισμά του εν όψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, την Κυριακή. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha, κινείται στο 35%, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά τρεις μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου.

Στη δεύτερη θέση ο κεντροαριστερός Φερνάντο Αντάντε με 22%. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος ανέλαβε να αντικαταστήσει τον πρώην πρόεδρο «Λούλα» ντα Σίλβα, ο οποίος αν και επιθυμούσε να είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή για την προεδρία, τα οικονομικά σκάνδαλα τον έστειλαν στη φυλακή και η υποψήφιότητά του κόπηκε.

Στον δεύτερο γύρο το Datafolha δίνει στον Μπολσονάρο 44%, έναντι 43% (στα όρια του στατιστικού λάθους) του Αντάντε.

Η πολιτική σκηνή της Βραζιλίας έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία 5ετία με απανωτά σκάνδαλα διαφθοράς στους κόλπους των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, γεγονός που έχει εξοργίσει τους πολίτες. Δεκάδες πολιτικοί είναι ήδη στη φυλακή, ενώ άλλοι τόσοι είναι υπό έρευνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί από αυτούς που βρίσκονται στη φυλακή απειλούν να «κελαηδίσουν» για να βάλουν και άλλους σε κελί, εξασφαλίζοντας ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Κάπως έτσι γεννήθηκε το φαινόμενο του ακραίου συντηρητικού Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος παρά τα ελάχιστα λεπτά τηλεοπτικής παρουσίας στην τηλεόραση -τόσα δικαιούται βάσει του κανονισμού- είναι σταθερά πρώτος στις δημοσκοπήσεις. Ο πρώτος γύρος των εκλογών είναι την Κυριακή 7 Οκτωβρίου.

Ο Μπολσονάρο έχει βέβαια απέναντί του ένα μαζικό κίνημα που αγωνίζεται να τον δει όσο πιο μακριά γίνεται από το προεδρικό μέγαρο της Μπραζίλια. Και είναι λογικό, διότι οι ακραίες θέσεις του κανονικά θα απαιτούσαν και παρέμβαση εισαγγελέα.

Το 2003 σε καβγά που έστησε με μια γυναίκα βουλευτή του Κόμματος των Εργαζομένων (ΡΤ, από αυτό προέρχεται ο Λούλα και η τέως πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ) ο Μπολσονάρο είπε στη βουλευτή ότι «εσένα ούτε καν θα σε βίαζα, δεν το αξίζεις». Εκείνη του είχε μιλησει για τις καταγγελίες περί βιασμών γυναικών κρατουμένων στα χρόνια της δικτατορίας.

Τη δικτατορία στη Βραζιλία τη θαυμάζει, ενώ έχει πει ανοικτά ότι θα προτιμούσε να δει τον γιο του νεκρό παρά γκέι.

 Η πολιτική του πρόταση για τη Βραζιλία συνοψίζεται στο εξής: Ένα ολοκληρωτικό καθεστώς θα λύσει όλα τα προβλήματα.

Τα κοινωνικά δίκτυα τον έχουν κυριολεκτικά απογειώσει. Μόνο στο Facebook έχει 6,7 εκατομμύρια likes. Εκτοξεύθηκε η δημοφιλία του μετά την επίθεση που δέχθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και η οποία τον έστειλε στο νοσοκομείο για πολλές μέρες.

Χρησιμοποιεί δε το WhatsApp -ιδιαίτερα δημοφιλές στη Νότιο Αμερική- για τη διασπορά fake news, βίντεο όπου διαψεύδονται αρνητικές για τον ίδιο ειδήσεις, μηνύματα κατά του πολιτικού συστήματος, κατά των υπολοίπων, κατά των δημοσκοπήσεων -που πάντως τον ευνοούν. Ξεχωρίζουν οι ψεύτικες ειδήσεις για προσωπικότητες, αθλητές μεταξύ άλλων, που δήθεν τον στηρίζουν.

Ο Αντάντε (δεύτερος στις έρευνες) μοιάζει να είναι ο μόνος ικανός να τον κερδίσει στον δεύτερο γύρο.

Πάντως, ο Μπολσονάρο -του οποίου το δεύτερο όνομα είναι «Μεσσίας»- έχει δηλώσει ότι αν δεν κερδίσει, δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα. Και αυτό δεν είναι fake news.