Στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ προχωρά το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Ζόραν Ζάεφ που βρίσκεται στην εξουσία.

«Υπάρχουν τέσσερις ουσιαστικές αλλαγές στο Σύνταγμα που η κυβέρνηση πρότεινε στο κοινοβούλιο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Mile Bosnjakovski σε συνέντευξη Τύπου ενώ διευκρίνισε ότι η πρώτη αλλαγή θα είναι η προσθήκη «Βόρεια» στο όνομα της χώρας, όπως αυτό συμφωνήθηκε από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου συμπλήρωσε ότι η δεύτερη αλλαγή θα επανεπιβεβαιώνει την κρατική υπόσταση της «Μακεδονίας» ενώ η τρίτη αλλαγή καθορίζει ότι η χώρα θα δίνει έμφαση στα εχέγγυα της χώρας αναφορικά με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των γειτονικών κρατών. Τέλος, η τελευταία αλλαγή θα αφορά τα άρθρα που καθορίζουν το ενδιαφέρον της «Μακεδονίας» για τους απόδημους κατοίκους της.

Στην τελευταία αυτή συνταγματική αλλαγή, ο Bosnjakovski εξήγησε ότι η χώρα είναι υποχρεωμένη να φροντίσει τα δικαιώματα «των κατοίκων της “Μακεδονίας” και των πολιτών της χώρας που βρίσκονται εκτός συνόρων» χωρίς «να παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις».

Η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συγκρότηση της Ολομέλειας και της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων.

Πηγές από το κυβερνών κόμμα ανέφεραν στο BIRN ότι η κίνηση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν συνεπάγεται ότι έχει εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων. «Οι συζητήσεις ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη», σημείωσε ενώ διευκρίνισε πως επιδιώκουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη πλειοψηφία, η πΓΔΜ θα οδηγηθεί στις κάλπες, κατέληξε.

Σημειώνεται ότι η συγκυβέρνηση, στην οποία ηγείται ο Ζόραν Ζάεφ, έχει την υποστήριξη 71 από τους 120 βουλευτές στη Βουλή.