Με την φράση «κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η απόφαση των πολιτών είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά», ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές, προκειμένου να οδηγήσουν τη χώρα προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να αποφασίσετε αν θα το κερδίσουμε ή θα το χάσουμε αυτό», είπε με νόημα ο Ζ. Ζάεφ αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι όσοι ψηφίσουν θετικά ενδεχομένως δεν θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις για τα επεισόδια της 27ης Απριλίου του 2017 που έλαβαν χώρα στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα, Αναφερόμενος στα επεισόδια της 27ης Απριλίου, είπε ότι η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί ευκαιρία για αλληλοσυγχώρεση. «Ας δώσουμε τα χέρια. Ο λαός δεν θα συμφιλιωθεί αν δεν συμφιλιωθούν οι πολιτικοί του»,σημείωσε χαρακτηριστικά αφήνοντας και παράθυρο για τροποποιήσεις επί των αλλαγών που προωθούνται με την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλοιώσουν το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τη διαδικασία συνταγματικής αλλαγής, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Ζάεφ επιχείρησε να πείσει τους αναποφάσιστους βουλευτές, λέγοντας ότι η απόρριψή της θα έθετε την χώρα σε απομόνωση και θα επανέφερε το πολιτικό τραύμα των τελευταίων 27 ετών και ιδιαίτερα αυτό της τελευταία περιόδου.

Ο Ζόραν Ζάεφ απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, καλώντας τους να αποφασίσουν κατά συνείδηση και να θέσουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό, υποστηρίζοντας ότι καλύτερη συμφωνία από αυτήν δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Από τη μεριά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE Ιλία Ντίμοφσκι ισχυρίστηκε ότι μετά την πολύ μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου, η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για την αλλαγή του Συντάγματος και επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια (συζήτηση επί σχεδίων τροπολογιών και ψηφοφορία, δημόσια διαβούλευση, συζήτηση επί τελικών κειμένων τροπολογιών και ψηφοφορία).

Βέβαια, ακούγοντας τα παραπάνω γεννιέται η εξής εύλογη απορία: Από τη στιγμή που 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει με το συνταγματικό της όνομα την ΠΓΔΜ, όπως άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια διατείνονται οι θιασώτες της σύνθετης ονομασίας, για ποιό λόγο θα απομονωθεί η γειτονική χώρα;