Σε ναυάγιο προσπαθεί να οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της πΓΔΜ, VMRO-DPMNE, τη Συμφωνία των Πρεσπών αποχωρώντας από τη Βουλή.

Ο Ζόραν Ζάεφ δεν έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό των 80 βουλευτών που απαιτούνται για να προχωρήσει η διαδικασία, αφού η αντιπολίτευση παραμένει σταθερή στις θέσεις της.

Με ανακοίνωσή του, το VMRO αναφέρει πως οι βουλευτές εγκαταλείπουν τη συζήτηση και καταψηφίζουν τις συνταγματικές αλλαγές, βάζοντας ουσιαστικά «φρένο» στην προσπάθεια του Ζάεφ και σηματοδοτώντας ουσιαστικά πρόωρες εκλογές.

Μάλιστα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω συζήτηση σχετικά με τις προτεινόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις και τη Συνθήκη των Πρεσπών, απευθύνοντας έκκληση στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην προχωρήσουν στην ψηφοφορία επί της πρότασης της κυβέρνησης για συνταγματικές αλλαγές.

Νωρίτερα, ρκετοί βουλευτές του VMRO-DPMNE απέσυραν τα αιτήματά τους και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της Βουλής. Καθοριστικής σημασίας για τη στάση αυτή ήταν το γεγονός πως δεν επετράπη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κρίστιαν Μιτσκόσκι, να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο, επειδή δεν είναι μέλος του.

Από τη δική του πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, πάντως, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαδικασία της ψηφοφορίας και προετοιμάζει όλες τις τροποποιήσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση. «Η καλύτερη επιλογή θα ήταν αυτό να γίνει από κοινού με την αντιπολίτευση, προκειμένου να υπάρχει εθνική συναίνεση στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά και τη σημερινή παραίτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, το VMRO-DPMNE χαρακτήρισε «νεκρή» τη συμφωνία με την Ελλάδα.