Νέα επεισόδια προστίθενται στον «πόλεμο» Ανατολής-Δύσης στο έδαφος της ΠΓΔΜ με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στο πλέον πρόσφατο, η Μόσχα κατηγόρησε ανοικτά τις ΗΠΑ ότι ενεπλάκησαν ευθέως στην ψηφοφορία που έγινε στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων την Παρασκευή το βράδυ για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σε μια σκληρή ανακοίνωση, το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν δίστασε να διατυπώσει ανοικτά την κατηγορία ότι οι 8 βουλευτές που έλειπαν για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 80 που απαιτούνται για να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες αποκτήθηκαν με εκβιασμούς, απειλές και εξαγορά ψήφων.

«Θεωρούμε όσα έγιναν ως ρητή παραβίαση όλων των κανόνων τόσο σε νομικό όσο και σε ηθικό επίπεδο», αναφέρει στην ανακοίνωση του το υπουργείο και συνεχίζει: «Οι 8 ψήφοι που έλειπαν για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία βρέθηκαν μέσω εκβιασμών, απειλών και δωροδοκιών σε βουλευτές της αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι ο αμερικανός πρέσβης στην 'Μακεδονία' ήταν μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου έως το τέλος της συνεδρίασης και για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ενορχήστρωσε όλη την διαδικασία».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είχε διατυπώσει την άποψη ότι το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου είναι άκυρο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ασκήσει ακόμα και βέτο στον ΟΗΕ (ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας) όταν θα έφτανε η ώρα της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα της ανακοίνωσης του ρωσικού ΥΠΕΞ: «Παρά το γεγονός ότι τα 2/3 του πληθυσμού δεν ψήφισαν υπέρ της Συμφωνίας, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας χαιρετίστηκαν αμέσως από τους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και την Ουάσινγκτον. Η επιθυμία να διασφαλιστεί και να επιταχυνθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παρά τη βούληση του λαού της 'Μακεδονίας' είναι εμφανής. Η Ρωσία με την ιδιότητα του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης. Ξεκινάμε από το ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του υπ' αριθμόν 845 ψηφίσματος του ΟΗΕ, τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.»

Το Κρεμλίνο δεν έβλεπε με καθόλου καλό μάτι την «παρέλαση» αξιωματούχων από ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στα Σκόπια το διάστημα προτού στηθούν οι κάλπες του δημοψηφίσματος, ως μέσο στήριξης του Ζάεφ που έφερε τη λύση μαζί με την Αθήνα, αλλά και πίεσης στο VMRO να αλλάξει στάση.

Μάλιστα ακόμα και τις ημέρες προτού ξεκινήσει η κρίσιμη διαδικασία στη Βουλή της ΠΓΔΜ, αξιωματούχοι από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, καλούσαν το VMRO της Αντιπολίτευσης να στηρίξει τη συνταγματική αναθεώρηση, υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος ένταξης στο ΝΑΤΟ από την υλοποίηση του «Οδικού Χάρτη» των Πρεσπών.

Το ίδιο το VMRO απαντούσε ότι δεν τάσσεται κατά της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας, αλλά -όπως έλεγε ο αρχηγός του- με «αξιοπρέπεια». 

Στις τάξεις του VMRO ήδη διεγράφησαν οι βουλευτές που ψήφισαν την πρόταση Ζάεφ, ενώ παρελθόν αποτελεί και ο ένας από τους αντιπροέδρους του, ο Μίτκο Γιάντσεφ, ο οποίος εκφράζει την φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα του κόμματος.

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, συμμετείχε στο δημοψήφισμα και ψήφισε κατά της συμφωνίας. Το VMRO εν όψει του δημοψηφίσματος, είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να πράξουν κατά συνείδηση, ωστόσο ο συντριπτικός αριθμός των ψηφοφόρων του κόμματος απείχε.