Ελληνοφρένεια (Ε)
Ελληνοφρένεια (Ε) Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
pvcn1o8dnad631hpx5wd
Διεθνή

Κίνα: Έτοιμη η μεγαλύτερη θαλάσσια γέφυρα στον κόσμο

Ένα σύγχρονο θαύμα 55 χιλιόμετρων μέσα στη θάλασσα - Η γέφυρα ανοίγει στη διάθεση του κοινού την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου

Ο πρόεδρος της Κίνας Ξι Τζιπίνγκ εγκαινίασε επίσημα τη μεγαλύτερη θαλάσσια γέφυρα στον κόσμο που θα συνδέει το Χονγκ Κονγκ με την πόλη Ζουχάι και το Μακάο της Κίνας. Για την κατασκευή αυτού του σύγχρονου θαύματος της μηχανικής οι Κινέζοι χρειάστηκαν εννέα χρόνια.

Η γέφυρα Χονγκ Κονγκ - Μακάο έχει μήκος 55 χιλιόμετρα και θα συνδέει περίπου 70 εκατομμύρια ανθρώπους από 11 πόλεις. Μια γέφυρα 20 φορές μεγαλύτερη από την Γκόλντεν Γκέιτ του Σαν Φρανσίσκο.

Το κόστος κατασκευής εκτιμάται στα 13,4 δισ. ευρώ και όπως σημειώνει το BBC πολλές ήταν οι καθυστερήσεις που ανέκυψαν για την ολοκλήρωση του έργου. Οι καθυστερήσεις οφείλονταν κυρίως σε θέματα ασφάλειας των εργαζομένων. Τουλάχιστον 18 εργάτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατασκευής της γέφυρας.

Για το έργο χρειάστηκαν 420.000 τόνοι χάλυβα, οι οποίοι θα ήταν αρκετοί για να κατασκευαστούν 60 πύργοι του Άιφελ.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές της, η γέφυρα μπορεί να αντέξει σεισμούς μεγέθους 8 βαθμών και ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ έχει διάρκεια «ζωής» έναν αιώνα.

Η γέφυρα ανοίγει στη διάθεση του κοινού την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου.

Στο παρελθόν το ακτοπλοϊκό ταξίδι μεταξύ της πόλης Ζουχάι και του Χονγκ Κονγκ διαρκούσε έως τέσσερις ώρες, ενώ τώρα με τη γέφυρα η απόσταση μειώνεται στα 30 λεπτά.

Η γέφυρα δεν είναι για όλους

Όσοι θα θελήσουν να διασχίσουν τη γέφυρα θα πρέπει να αποκτήσουν τις ειδικές άδειες, οι οποίες θα κατανεμηθούν με ποσόστωση. Όλα τα οχήματα θα καταβάλλουν διόδια.

Η γέφυρα δεν θα εξυπηρετείται από μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης ακόμα δεν υπάρχει σιδηροδρομική γραμμή.

Οι κινεζικές αρχές εκτιμούν ότι σε αρχικό στάδιο τουλάχιστον 9.200 οχήματα ημερησίως θα διασχίσουν τη γέφυρα.

Επιφυλακτικός είναι ο κόσμος με τη νέα γέφυρα. Τα πολλά εργατικά δυστυχήματα έχουν κάνει τα ΜΜΕ να την χαρακτηρίσουν «γέφυρα του θανάτου». Εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες.