Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ιταλία να υποβάλει αναθεωρημένο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος για το 2019

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιόρισε στο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος που υπέβαλε η Ιταλία για το 2019 μια ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη δημοσιονομική σύσταση την οποία είχε απευθύνει το Συμβούλιο στην Ιταλία στις 13 Ιουλίου 2018. Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι το σχέδιο δεν είναι σύμφωνο με τις δεσμεύσεις που υπέβαλε η Ιταλία στο πρόγραμμα σταθερότητάς της του Απριλίου 2018.

Σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες, η Επιτροπή εξέδωσε γνώμη που καλεί την Ιταλία να υποβάλει αναθεωρημένο σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος εντός τριών εβδομάδων. Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή ζήτησε την υποβολή αναθεωρημένου σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος.

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, καθώς και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών, δήλωσε τα εξής: «Η ζώνη του ευρώ βασίζεται σε ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης, υποστηριζόμενους από κανόνες που είναι οι ίδιοι για όλους. Έργο αλλά και καθήκον μας είναι να προασπίζουμε το κοινό συμφέρον και τις αμοιβαίες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη. Το χρέος της Ιταλίας είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, και η σχετική δαπάνη των ιταλών φορολογουμένων είναι περίπου η ίδια με εκείνη για την εκπαίδευση. Σε αυτό το πνεύμα, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να ζητήσουμε από την ιταλική κυβέρνηση να αναθεωρήσει το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματός της για το 2019, και προσβλέπουμε σε έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο εντός των προσεχών εβδομάδων.»

Ο κ. Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος οικονομικών και δημοσιονομικών υποθέσεων, φορολογίας και τελωνείων, δήλωσε τα εξής: «Η γνώμη που εξέδωσε σήμερα η Επιτροπή δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, δεδομένου ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης αποτελεί σαφή και σκόπιμη απόκλιση από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ιταλία τον περασμένο Ιούλιο. Ωστόσο, η πόρτα μας δεν κλείνει: επιθυμούμε να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με τις ιταλικές αρχές. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τη δέσμευση του υπουργού Tria σχετικά με τον σκοπό αυτόν και πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε με το πνεύμα τούτο τις προσεχείς εβδομάδες.»