Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε κανόνες που να στοχεύουν τα 10 είδη πλαστικών μίας χρήσης (καλαμάκια, πλαστικά πιάτα και μαχαιροπήρουνα) που πετιούνται στις ευρωπαϊκές παραλίες ή βρίσκονται στις θάλασσες της, καθώς και τα εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία.

Με τους νέους πανευρωπαϊκούς κανόνες θα απαγορευτεί η χρήσης πλαστικών αντικειμένων όπως καλαμάκια, πλαστικά στικ σε βαμβακερά επιθέματα ωτοκαθαριστές), πλαστικά πιάτα και μαχαιροπήρουνα, πλαστικοί αναδευτήρες καφέ και μπαλόνια. Με τροποποιήσει στην πρόταση της Επιτροπής οι νομοθέτες της ΕΕ πρόσθεσαν στον κατάλογο και τις πολύ ελαφρές πλαστικές σακούλες όπως και τα δοχεία γρήγορου φαγητού από πολυστυρένιο.

Η κατανάλωση πολλών άλλων ειδών, για τα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, θα πρέπει να μειωθεί κατά 25% τουλάχιστον από τα κράτη μέλη έως το 2025. Αυτό περιλαμβάνει τα κουτιά μπιφ μιας χρήσης, κιβώτια σάντουιτς ή δοχεία τροφίμων για φρούτα, λαχανικά, επιδόρπια ή παγωτά. Τα κράτη μέλη θα καταρτίσουν εθνικά σχέδια για να ενθαρρύνουν τη χρήση προϊόντων κατάλληλων για πολλαπλή χρήση, καθώς και την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.

Άλλα πλαστικά, όπως οι φιάλες ποτών, θα πρέπει να συλλέγονται και να ανακυκλώνονται σε ποσοστό 90% μέχρι το 2025.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν επίσης ότι τα μέτρα μείωσης θα πρέπει να καλύπτουν τα απόβλητα από προϊόντα καπνού, ιδίως τα φίλτρα τσιγάρων που περιέχουν πλαστικό, των οποίων η χρήση θα πρέπει να μειωθεί κατά 50% έως το 2025 και κατά 80% έως το 2030.

Ένα φίλτρο τσιγάρου μπορεί να μολύνει από 500 έως 1000 λίτρων νερού και αν πεταχτεί στο δρόμο μπορεί να κάνει έως και δώδεκα χρόνια για να αποσυντεθεί. Είναι το δεύτερο πιο πλαστικοποιημένο πλαστικό υλικό μιας χρήσης. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες καπνού θα καλύπτουν το κόστος συλλογής των αποβλήτων για τα προϊόντα αυτά, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, της επεξεργασίας και της συλλογής απορριμμάτων.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον το 50% των αλιευτικών εργαλείων που έχουν χαθεί ή εγκαταλειφθεί, που περιέχουν πλαστικό, συλλέγονται ετησίως, με στόχο ανακύκλωσης τουλάχιστον 15% μέχρι το 2025. Τα αλιευτικά εργαλεία αντιπροσωπεύουν το 27% των αποβλήτων που βρίσκονται στις παραλίες της Ευρώπης. Οι παραγωγοί αλιευτικών εργαλείων που περιέχουν πλαστικό θα πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου ανακύκλωσης.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από τον Βέλγο ευρωβουλευτή Φρεντερίκ Ριέ εγκρίθηκε με 571 ψήφους υπέρ, 53 κατά και 34 αποχές. Το Κοινοβούλιο θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο όταν οι υπουργοί της ΕΕ θαέχουν θέσει τη δική τους θέση στον φάκελο.