Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι πολίτες στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης και τα πράγματα δεν μοιάζουν καλά για την καγκελάριο Μέρκελ και τον «μεγάλο συνασπισμό» της. Η Έσση είναι η τελευταία εκλογική αναμέτρηση του 2018 στην Ομοσπονδιακή Γερμανία και έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά το «Βατερλώ» του CSU στη Βαυαρία, που προκάλεσε σεισμό στο Βερολίνο.

Οι δημοσκοπήσεις στην Έσση (εκεί βρίσκεται η Φρανκφούρτη) δείχνουν ότι έρχεται νέα πανωλεθρία. Το CDU της καγκελαρίου είναι σε πτώση, όπως και οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD. Σε άνοδο οι Πράσινοι και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), που καρπώνεται την δυσαρέσκεια για το προσφυγικό. Και ας είναι η Έσση πλούσια, περίπου όσο και η Βαυαρία. Το χαρακτηριστικό που έχει το συγκεκριμένο κρατίδιο είναι ότι αποτελεί βαρόμετρο για την κεντρική πολιτική σκηνή. Τα τελευταία 20 χρόνια κυβερνάται από ένα «κοκτέιλ» συνασπισμών υπό το CDU, τώρα όμως το κόμμα έχει πέσει κάτω και από το 25%.

Προς το παρόν, κυβερνά με τους Πράσινους υπό τον Φόλκερ Μπούφιερ, σύμμαχο της Μέρκελ. Αν τα ποσοστά επιβεβαιωθούν και οι Πράσινοι εκτοξευθούν, δύσκολα το CDU θα έχει το πάνω χέρι στην επόμενη κυβέρνηση. Ίσως για αυτό η καγκελάριος με τον νυν πρωθυπουργό του κρατιδίου  να κρατούν χαμηλούς τόνους. «Μην κάνουμε θέμα την κάθε τοπική αναμέτρηση» δήλωσε η Μέρκελ σε τοπικό κανάλι…

Τα χειρότερα για την καγκελάριο έρχονται. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και το SPD καταρρεύσει ακόμα περισσότερο εκλογικά, τότε θα γιγαντωθεί το κύμα δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του για άμεση αποχώρηση από τον «μεγάλο συνασπισμό» του Βερολίνου. Κάτι τέτοιο θα φέρει πρόωρες εκλογές, αφού δύσκολα βγαίνουν τα «κουκιά» για άλλη κυβέρνηση.

Η ηγεσία του SPD προς το παρόν δηλώνει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Όμως η νεολαία του κόμματος ανησυχεί βαθύτατα: Το ιστορικό κόμμα της Ευρώπης και της σοσιαλδημοκρατίας ματώνει κυριολεκτικά από την επιλογή του να στηρίζει τις κυβέρνησεις της Μέρκελ.

Ο Νοέμβριος θα είναι δύσκολος για την άλλοτε κραταιά καγκελάριο.