Έτοιμη να παραιτηθεί από την ηγεσία του CDU εμφανίζεται η καγκελάριος Μέρκελ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο DPA και το Reuters. Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την νέα εκλογική αποτυχία του κόμματός της στις τοπικές εκλογές της Έσσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μέρκελ ανακοίνωσε στα ηγετικά στελέχη του κόμματος ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία τον Δεκέμβριο. Η ίδια είναι στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών από το 2000.

To ερώτημα που τίθεται είναι αν η απόφασή της να ανοίξει το δρόμο για έναν νέο πρόεδρο στο κόμμα σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει και την καγκελαρία μετά από 13 χρόνια. Προς το παρόν αυτό δεν έχει διευκρινιστεί.

Σύμφωνα, πάντως, με το Spiegel, η ίδια προτίθεται να παραμείνει στην καγκελαρία και αυτό παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε τοποθετηθεί με σαφήνεια κατά της δυαρχίας, δηλαδή, άλλο πρόσωπο στην καγκελαρία και άλλο στην ηγεσία του CDU.

Υπενθυμίζεται ότι ο προκάτοχος της Μέρκελ στην καγκελαρία, ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ, παραιτήθηκε από την ηγεσία του SPD τον Φεβρουάριο του 2004, αλλά παρέμεινε καγκελάριος μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου 2005, όταν τον διαδέχθηκε η Μέρκελ. 

Στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών τότε αναδείθηκε ο Φραντς Μιντερφέρινγκ, ο οποίος έγινε αντικαγκελάριος στην πρώτη κυβέρνηση Μέρκελ.

Πρόσωπα που ακούγονται τώρα για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών είναι η νυν γενική γραμματέας Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ, ο 38χρονος υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, και ο 57χρονος πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Αρμίν Λάσετ.

Σημειώνεται ότι η εκλογική διαδικασία στην Έσση (με μεγαλύτερη πόλη την Φρανκφούρη) ήταν ένα ακόμα κακό νέο για τον «μεγάλο συνασπισμό» του Βερολίνου. Μπορεί το CDU να διατήρησε την πρώτη θέση, ωστόσο, έχασε 11%, ενώ πανωλεθρία υπέστη και το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Αντίθετα, σημειώσαν μεγάλη άνοδο οι Πράσινοι, όπως και η Εναλλακτική για την Γερμανία (Afd), που κατάφερε να μπει σε ένα ακόμα τοπικό Κοινοβούλιο.

Το CDU με το 27% που συγκέντρωσε στην Έσση σημείωσε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από το 1966. Όσο για το SPD με το 19,8% είναι η χειρότερη επίδοση από το 1946. Δύσκολο για την νέα πρόεδρό του Αντρέα Νάλες να πείσει τα ηγετικά της στελέχη (και τη νεολαία της) ότι έχει νόημα να παραμένει στον «μεγάλο συνασπισμό» του Βερολίνου...

Θεωρητικά στην Έσση μπορεί και πάλι να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνασπισμού CDU-Πρασίνων, ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί χωρίς καμία αμφιβολία μία ακόμα οδυνηρή ήττα για την καγκελάριο. Οι δε Σοσιαλδημοκράτες βλέπουν το ιστορικό κόμμα να απαξιώνεται στη συνείδηση του εκλογικού σώματος. Αντίθετα, οι Πράσινοι για μια ακόμα φορά κερδίζουν έδαφος.