Ενώ η ένταση στην περιοχή αυξάνεται, όπως σημειώνει η «Γενί Σαφάκ», έγινε γνωστό ότι μαχητικό αεροσκάφος των βρετανικών δυνάμεων πετούσε δίπλα από το «Μπαρμπαρός» και τα τουρκικά πλοία που το συνοδεύουν.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση τουρκικών F-16, τα οποία απογειώθηκαν απο το Ιντζιρλίκ και απώθησαν τα βρετανικά πολεμικά. Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται Δεν αναφέρεται από πού απογειώθηκαν τα βρετανικά αεροσκάφη -κατά πάσα πιθανότητα από τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.

Σύμφωνα πάντα με τη Γενί Σαφάκ, τα βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη αποχώρησαν μετά την άφιξη των τουρκικών.

Να σημειωθεί ότι το «Μπαρμπαρός» διενεργεί του τελευταίο 48ωρο παράνομες σεισμογραφικές έρευνες, εντός του τεμαχίου 4 της Κυπριακής ΑΟΖ και σε απόσταση 120 ναυτικών μιλίων από την βρετανική βάση του Ακρωτηρίου στη Μεγαλόνησο.

Το σημείο των ερευνών βρίσκεται πολύ κοντά στο νοητό σύνορο μεταξύ των ΑΟΖ της Κύπρου με την Ελλάδα, όριο που αμφισβητεί η Αγκυρα. Βρίσκεται επίσης πλησίον του οικοπέδου 10 της κυπροιακής ΑΟΖ όπου διεξάγει έρευνες η αμερικανική Exxon και συνορεύει με το οικόπεδο 7, για το οποίο η κυπριακή κυβέρνηση έχει προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για τη διεξαγωγή ερευνών, γεγονός που προκάλεσε προ εβδομάδων την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.