Το νέο διεθνές αεροδρόμιο θα ονομάζεται «Ιστανμπούλ», ενώ το παλαιότερο θα συνεχίσει να φέρει την ονομασία «Ατατούρκ». Πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν με νόημα ότι με αυτό τον τρόπο ο Ερντογάν καταφέρνει ένα ...ακόμη πλήγμα στο κεμαλιστικό παρελθόν της Τουρκίας, με την κατάργηση ντε φάκτο της ονομασίας «Ατατούρκ» από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας και άρα τον περιορισμό της αναφοράς του από τις διεθνείς πτήσεις.

Τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου έγιναν συμβολικά ανήμερα της εθνικής εορτής της Τουρκίας, επέτειο της ανακήρυξης της Δημοκρατίας.

Μετά την ολοκλήρωση όλων των έργων, όταν το αεροδρόμιο θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, θα διαθέτει 6 ανεξάρτητες πίστες αποπροσγείωσης, θα μπορεί να φιλοξενεί 500 αεροσκάφη και θα εξυπηρετεί 200 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

«Σήμερα βιώνουμε δύο μεγάλες ευτυχίες μαζί: Εγκαινιάζουμε το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, που είναι ένας από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με τους φίλους μας από το εξωτερικό» ανέφερε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας: «Είμαστε περήφανοι για την 95η επέτειο της Δημοκρατίας μας».

Στην τελετή εγκαινίων συμμετείχαν: ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ο πρόεδρος του Κιργιστάν Σοορονμπάι Τζεενβμπέκοφ, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, ο κατοχικός ηγέτης στην Κύπρο Μουσταφά Ακιντζί, ο πρόεδτρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ, ο πρόεδρος της Μολδαβίας Ιγκόρ Ντοντόν, ο πρόεδρος του Πακιστάν Αριφ Αλβί , ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπασίρ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, π πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν Οκτάι Ασάντοφ κ.ά.