Ανοίγει σταδιακά τα χαρτιά του ο εκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ξεκαθάρισε ότι θα κόψει την κρατική διαφήμιση σε ΜΜΕ που θεωρεί ότι «λένε ψέματα», εντείνοντας την πίεση προς τους δημοσιογράφους που συνεχίζουν να τον αντιμετωπίζουν επικριτικά μετά τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπολσονάρο σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε ελάχιστο τηλεοπτικό χρόνο στη διάθεσή του και βασίστηκε κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και σε έναν «στρατό» οπαδών που έγραφαν ακόμα και fake news υπέρ του. Από τα πιο χαρακτηριστικά, οι δηλώσεις στήριξης στο πρόσωπό του από διάσημα πρόσωπα, όπως ποδοσφαιριστές που άφησαν ιστορία στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ο Globo, ο Μπολσονάρου είπε επίσης ότι σκοπεύει να διορίσει τον δικαστή που πρωταγωνίστησε στις έρευνες για τη διαφθορά και έστειλε ακόμα και τον πρώην πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα στη φυλακή, νέο υπουργό Δικαιοσύνης.

Με ατζέντα Τραμπ, ο Μπολσονάρο άφησε να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει χαλάρωση των νόμων για την οπλοκατοχή, σε μια χώρα με 64.000 νεκρούς από ανθρωποκτονίες το 2017.

«Ρωτάω μερικές φορές τον εαυτό μου: Γιατί ένας οδηγός φορτηγού να μην μπορεί να φέρει όπλο; Μπείτε στη θέση του: Τον παίρνει ο ύπνος σε ένα πρατήριο καυσίμων και ξυπνά και του λείπουν λάστιχα» εξήγησε.

Κατά τον Μπολσονάρο, η οπλοκατοχή αποτελεί εγγύηση της ελευθερίας, «περισσότερο και από ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής».

Πάντως, οι προτάσεις του νέου προέδρου για την οπλοκατοχή αντιμετωπίστηκαν με οργή από άλλους πολιτικούς. Η οικολόγος πρώην υπουργός Μαρίνα Σίλβα που έχει διεκδικήσει την προεδρία της Βραζιλίας, θύμισε με Tweet, ότι η οπλοκατοχή προκαλεί το 71% των ανθρωποκτονιών στη χώρα.

Στην ίδια συνέντευξη ο νέος πρόεδρος απέρριψε τις κατηγορίες ότι είναι ομοφοβικός: «Θα ήθελα να ξέρω: Τι είναι η μειονότητα; Ποια είναι τα δικαιώματα μιας μειονότητα; Το ίδιο είμαστε όλοι, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ μας, άσχετα από χρώμα, σεξουαλικό προσανατολισμό, φύλο, τόπο κατοικίας. Είμαστε όλοι ίσοι. Δεν μπορεί να έχουμε μερικές μειονότητες και να λέμε ότι έχουν υπερ-δικαιώματα και είναι διαφορετικοί από τους υπόλοιπους.»