Η συμμετοχή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον προεκλογικό αγώνα για τις ενδιάμεσες εκλογές της ερχόμενης Τρίτης και οι επισκέψεις για ομιλίες που πραγματοποιεί σε αμερικανικές πολιτείες, αποτελούν έναν οδικό χάρτη για την προώθηση της προεδρικής υποψηφιότητάς του το 2020, σχολιάζει το Politico.

Ο Τραμπ επισκέφτηκε αμφιλεγόμενες ως προς το εκλογικό τους αποτέλεσμα πολιτείες, στις οποίες είχε κερδίσει το 2016 (Φλόριντα, Ουισκόνσιν), αφήνοντας να εννοηθεί πως ελπίζει ότι πολιτείες όπως η Νεβάδα και η Μινεσότα, θα αλλάξουν πολιτικό προσανατολισμό το 2020.

Ακόμη και σε πολιτείες όπως η Πενσιλβάνια, το Οχάιο και η Βόρεια Καρολίνα για τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να ισχυριστεί ότι κινητοποιήθηκε, προκειμένου οι Ρεπουμπλικάνοι να διατηρήσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τους στο Κογκρέσο, ο ίδιος, δραστηριοποιείται έχοντας στο μυαλό του τα πολιτικά οφέλη που μπορεί να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν μετά από δύο χρόνια.

Στην τελευταία φάση της συμμετοχής του στην προεκλογική εκστρατεία, ο πρόεδρος Τραμπ θα επισκεφτεί τουλάχιστον 28 κομητείες, εκ των οποίων στις 18, είχε νικήσει στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η έμφαση που δίνει ο ίδιος, για την συμμετοχή του σε προεκλογικές εκδηλώσεις εντός των κομητειών που κέρδισε στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, φανερώνει μία πολιτική στρατηγική κινητοποίησης των ψηφοφόρων στις αγροτικές και ήμι-αστικές περιοχές. Έτσι, προσπαθεί να εξασφαλίσει τα ποσοστά του στις περιοχές αυτές, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν απώλειες για τους Ρεπουμπλικάνους προς όφελος των Δημοκρατικών, στα αστικά κέντρα.

«Το ενδιαφέρον που έχουν είναι να προσπαθήσουν να βοηθήσουν όσο το δυνατό περισσότερους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους μπορούν και οι οποίοι δεν έχουν ένα σταθερό αποτέλεσμα στις δημοσκοπήσεις. Υπάρχει σίγουρα ένα πολιτικό όφελος για τον ίδιο, από τις επισκέψεις του στις αναφερόμενες πολιτείες, αλλά δεν είναι αυτός ο κύριος στόχος» δήλωσε από την πλευρά του ο Μαρκ Χάρις.

Ωστόσο, ο χάρτης των προεκλογικών εξορμήσεων του Τραμπ για το 2018, δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην πολιτική πραγματικότητα που θα υπάρχει το 2020. Ο Τραμπ θα πρέπει επίσης να επισκεφτεί το Μίσιγκαν, καθώς μερικοί από τους προεδρικούς συμβούλους του, τον παροτρύνουν να το κάνει.

Οι σύμβουλοι αυτοί, επιμένουν ότι η καλύτερη στρατηγική επανεκλογής του Τραμπ το 2020, είναι ένα καλό πολιτικό αποτέλεσμα στις εκλογές της ερχόμενης Τρίτης.

Η ουσιαστική πολιτική προτεραιότητα των προεκλογικών εξορμήσεων του Αμερικανού προέδρου, εντοπίζεται στον κεντρικό στόχο διατήρησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία και ενδεχόμενα μία προσπάθεια εξασφάλισης, όσο το δυνατόν περισσότερων εδρών στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι αντιμετωπίζουν ένα πραγματικό κίνδυνο απώλειας της πλειοψηφίας τους, στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ακόμη και στην επίσκεψη που έκανε ο Τραμπ στο Σάββατο στο Ιλινόις, που χαρακτηρίζεται ως μία πολιτεία υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, δεν συνέχισε την πορεία του βόρεια, αλλά κατευθύνθηκε νότια, προκειμένου να ενισχύσει την προσπάθεια δύο Ρεπουμπλικάνων να εκλεγούν στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Την επόμενη εβδομάδα ο Τραμπ θα βρεθεί δύο φορές στην Φλόριντα όπου και διεξάγεται προεκλογικός αγώνας για την εκλογή νέου κυβερνήτη, ανοίγοντας παράλληλα. τον δρόμο για μία σκληρή προεκλογική εκστρατεία, στον ορίζοντα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου έχουν θέσει ως σημαντική προτεραιότητα να έχουν πολιτικούς συμμάχους στο ανώτατο επίπεδο διοίκησης της Φλόριντα, όπως επίσης στην Τζόρτζια, αλλά και στο Ουισκόνσιν.

Το πολιτικό σλόγκαν «Κρατείστε την Αμερική Μεγάλη» είναι το σήμα κατατεθέν της πρώιμης προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και ήδη εμφανίζεται, ενώ οι υποστηρικτές του, φορούν μπλουζάκια που γράφουν «Τραμπ 2020».

Το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών της Τρίτης στην Μινεσότα, θα δώσει ένα ουσιαστικό μήνυμα για τον πολιτικό προσανατολισμό της πολιτείας στις προεδρικές εκλογές του 2020, καθώς θα εκλεγούν οι δύο γερουσιαστές της πολιτείας, αλλά και οι αιρετοί αξιωματούχοι, που σήμερα ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ