Ρουτίνα μοιάζει να είναι η σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών στη Βόρειο Κορέα, σύμφωνα με την Human Rights Watch, η οποία επικαλείται τις μαρτυρίες 54 γυναικών που διέφυγαν από το καθεστώς τα τελευταία επτά χρόνια.

«Μας έχουν σαν σεξουαλικά παιχνίδια» αναφέρεται στις μαρτυρίες με θύτες αξιωματούχους του καθεστώτος, ανακριτές, αστυνομικούς, δεσμοφύλακες ακόμα και απλούς στρατιώτες. Και όλοι αυτοί βρίσκονται στο απυρόβλητο.

«Όταν ένας φρουρός ή αστυνομικός 'διαλέξει' μια γυναίκα, δεν έχει καμία επιλογή από το να συμμορφωθεί» καταγγέλλεται. «Συμβαίνουν τόσο συχνά που κανείς δεν δίνει σημασία» είναι το σοκαριστικό συμπέρασμα.

Η οργάνωση για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν από 80 έως 120.000 πολιτικοί κρατούμενοι σε τέσσερα στρατόπεδα της Βορείου Κορέας.

Εξίσου συχνά είναι και τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών που διασχίζουν τα σύνορα για να βρουν δουλειά στην Κίνα, συλλαμβάνονται και στέλνονται πίσω.

«Μετά από αυτή την αναφορά, η Βόρειος Κορέα πρέπει να σταματήσει να παριστάνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα» δήλωσε στον Guardian ο Κένεθ Ροθ, εκτελεστικός διευθυντής της Human Rights Watch.

Ο ίδιος «έδειξε» προς τη μία και μοναδική κατεύθυνση: «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να το σταματήσει όλο αυτό, εφαρμόζοντας απλά τους νόμους του».