Η ιταλική κυβέρνηση, απ’ ότι φαίνεται, προσπαθεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ευρώπη, αλλά χωρίς να αλλάξει το πρόγραμμά της. Τελικά, η πρακτική εφαρμογή του «εισοδήματος του πολίτη» των Πέντε Αστέρων για τους άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους, όπως και της μείωσης της ηλικίας για την σύνταξη που προωθεί η Λέγκα, δεν περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο προϋπολογισμού που αναμένεται να κατατεθεί στις Βρυξέλλες έως τις 13 Νοεμβρίου.

Ο λεπτομερειακός καθορισμός των προαναφερθέντων επίμαχων μέτρων θα γίνει με ειδικά διατάγματα, τα οποία θα εγκριθούν τα Χριστούγεννα ή στις αρχές του νέου έτους. Μόνον τότε θα είναι σαφές πόσοι πολίτες θα μπορέσουν να επωφεληθούν των κοινωνικών μέτρων και πόσα χρήματα θα πρέπει να διατεθούν «Είναι κρίσιμα θέματα, για τα οποία πρέπει να εργαστούμε κι άλλο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε για να δικαιολογήσει και την ουσιαστική αναβολή.

Η αναβολή είναι ένα τρόπος για να μπορέσει να μειωθεί πιθανώς και το δημόσιο έλλειμμα (η πρόβλεψη για το 2019 αγγίζει το 2,4% του ΑΕΠ), το οποίο έχει προκαλέσει την σκληρή αντίδραση των Βρυξελλών.

Δημοσκόπηση: πραγματικός πρωθυπουργός ο Σαλβίνι

Παράλληλα, στελέχη της Λέγκα, όπως ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό Τζανκάρλο Τζορτζέτι, συνεχίζουν να εκφράζουν πολλές αμφιβολίες σε ό,τι αφορά το «εισόδημα του πολίτη». Διότι θεωρούν ότι δεν θα βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη και ότι πρόκειται μόνον για ένα κοινωνικό βοήθημα που μπορεί να μην αυξήσει τις θέσεις εργασίας. Αλλά ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο επιμένει ότι η συγκεκριμένη προεκλογική δέσμευση των «πεντάστερων» δεν μπορεί να μείνει μόνον στα χαρτιά.

Στο μεταξύ, η δημοτικότητα της κυβερνητικής συμμαχίας, σύμφωνα με γκάλοπ της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, βρίσκεται στο 58%. Σημειώνεται ελαφρά μείωση του 2,5% σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.

Η Λέγκα εξασφαλίζει το 30% της πρόθεσης ψήφου (με άλμα 13 ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε οκτώ μήνες) ενώ τα Πέντε Αστέρια δεν ξεπερνούν το 27,6%. Σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου δηλαδή, το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο χάνει πέντε μονάδες.

Σύμφωνα, τέλος, με το 60% των ερωτηθέντων, ο πραγματικός επικεφαλής της κυβέρνησης είναι ο πρόεδρος της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι, ο οποίος προβάλλει διαρκώς ένα «δυναμικό» αλλά και «επιθετικό» προφίλ. Ο ιταλός πρωθυπουργός και καθηγητής Νομικής Τζουζέπε Κόντε είναι «καθηλωμένος» στο 16%.

Πηγή: DW