Στα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος για τα έξι ναυτικά μίλια και την άδεια που ζήτησαν για να εισέλθουν σε αυτά τα τουρκικά μαχητικά τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει το παρακικρό, απάντησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ότι έχει να κάνει με την στρατηγική της που αφορούν τις πτήσεις στο Αιγαίο» τόνισε χαρακτηριστικά κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με το τουρκικό ΥΠΕΞ το οποίο αναγνωρίζει ως εναέριο χώρο της Ελλάδας μόνο τα έξι και όχι τ 12 ναυτικά μίλια.

Οπως έγραψε ο Μανώλης Κωστίδης στο ΕleftherosTypos.gr ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου, Χάμι Ακσόι, τόνισε πως η Τουρκία αναγνωρίζει ως εναέριο χώρο της Ελλάδας τα έξι ναυτικά μίλια και υποβάλουν σχέδιο πτήσεις μόνο γι’ αυτά.

«Όπως είναι γνωστό, μια χώρα που θέλει να κάνει χρήση του εναέριου χώρου μιας άλλης χώρας, έχει την υποχρέωση να ζητήσει την άδεια και για πολιτικές αλλά και για στρατιωτικές πτήσεις. Όπως είναι φυσικό, η χώρα μας αναγνωρίζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδος που εκτείνεται στα 6 μίλια και σε πτήσεις προς την Ελλάδα και σε πτήσεις που γίνονται μέσω της Ελλάδος κάνει αίτηση άδειας, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και συμβάσεις. Αυτή, δεν είναι μια νέα πρακτική», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Αίτημα για είσοδο στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας ζήτησαν οι τουρκικές στρατιωτικές αρχές προκειμένου να εισέλθουν μαχητικά αεροσκάφη σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χαρακτήρισε το γεγονός ως ιδιαιτέρως θετικό καθώς για πρώτη φορά – όπως υποστήριξε – οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προχωρούν σε μια τέτοια κίνηση καθώς έως σήμερα προτιμούν να παραβιάζουν το ελληνικό FIR και να μην δίνουν σχέδια πτήσης.

Ο κ. Καμμένος σημείωσε βέβαια πως η κίνηση της γειτονικής χώρας εντάσσεται σε πρωτόκολλο που προβλέπει την αποφυγή των εντάσεων σε εορτές όπως άλλωστε είναι η σημερινή που εορτάζει ο αρχάγγελος Μιχαήλ και η Πολεμική Αεροπορία.