Ιδιαίτερα δηκτική η τέως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, στο αυτοβιογραφικό της βιβλίο της Becoming που κυκλοφορεί. Η σύζυγος του Μπαράκ Ομπάμα, αναρωτιέται «πού είναι ο πάτος», σχετικά με την προεδρία του Τραμπ, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι ο νυν πρόεδρος ξηλώνει με επιθετικό τρόπο την κληρονομιά του συζύγου της.

Θυμάται την εκλογική βραδιά του 2016 όταν η ίδια και ο σύζυγός της έβλεπαν μία ταινία. «Την ώρα που τελείωνε το φιλμ και άναβαν τα φώτα, χτύπησε το κινητό του Μπαράκ. Τον κοίταξα που έκανε μια γκριμάτσα με το πρόσωπο. Τα αποτελέσματα στη Φλόριντα μοιάζουν περίεργα, είπε. Δεν είχε τόνο πανικού η φωνή του, αλλά μια ελαφρά ανησυχία. Το τηλέφωνο χτύπησε ξανά. Η καρδιά μου άρχισε να χτυπά ακόμα πιο δυνατά. Κοιταξα πάλι το πρόσωπό του και τώρα δεν έμοιαζε καθόλου καλό αυτό που θα έλεγε.»

Η ίδια δεν έμεινε ξύπνια μέχρι τα ξημερώματα. Πήγε για ύπνο με την ελπίδα «να το μπλοκάρει όλο αυτό». Αλλά τελικά επιβεβαιώθηκε: Ο Τραμπ θα διαδεχόταν τον σύζυγό της. «Ήθελα να μην την μάθω αυτή την πληροφορία, όσο περισσότερο γινόταν» παραδέχεται.

Εκφράζει όμως και το παράπονό της που οι γυναίκες δεν εμπιστεύθηκαν για την προεδρία την Χίλαρι και ψήφισαν έναν άνθρωπο μισογύνη.

Αλλά, όπως λέει στο βιβλίο, «εγώ και Μπαράκ ήμασταν αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην παράδοση του Λευκού Οίκου με αξιοπρέπεια.

Όσο για την τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ, την συνέκρινε με τις τελετές του Ομπάμα το 2009 και το 2013: «Από τις ζωντανές και γεμάτες διαφορετικότητα τελετές μας, περάσαμε σε αυτό το πλαίσιο του τελετουργικού φτιαγμένου για τον 'λευκό άνδρα', που τόσες φορές είδα στη ζωή μου.»

Και επειδή πολλοί την πιέζουν να βάλει υποψηφιότητα το 2020, υπάρχουν και οι σχετικές θετικές δημοσκοπήσεις, η ίδια στον επίλογο του βιβλίου της αναφέρει ότι δεν έχει τέτοιο στόχο. «Ποτέ δεν μου άρεσε η πολιτική και τα 8 χρόνια στον Λευκό Οίκο δεν μου άλλαξαν άποψη. Δεν αντέχω αυτή την οπαδική λογική των κόκκινων και μπλε (σ.σ. τα χρώματα Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών). Δεν είναι για μένα αυτή η αρένα» εξηγεί.

Ξεκαθαρίζει όμως ότι νοιάζεται για τις Ηνωμένες Πολιτείες: «Από τότε που έφυγε ο Μπαράκ από το Λευκό Οίκο, διαβάζω ιστορίες που μου γυρνάνε το στομάχι. Μένω ξύπνια το βράδυ με την ανησυχία για τα όσα θα έρθουν» τόνισε χαρακτηριστικά.