Οι απολύσεις και οι παραιτήσεις στον «δυναμικό» Λευκό Οίκο (όπως τον χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Τραμπ) αποτελούν ρουτίνα τα τελευταία δύο χρόνια: Υπουργοί, σύμβουλοι, προσωπάρχες, εκπρόσωποι Τύπου... η λίστα είναι μακριά και θα έχει συνέχεια.

Όμως συνέβη και κάτι ασυνήθιστο: Η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ ζήτησε και πέτυχε την απομάκρυνση γυναίκας συμβούλου για θέματα ασφαλείας. Πρόκειται για την Μίρα Ρικαρντέλ, η οποία μάζεψε τα πράγματά της και έφυγε από τον Λευκό Οίκο.

«Η άποψη του Γραφείου της Πρώτης Κυρίας είναι ότι (η Ρικαρντέλ) δεν αξίζει της τιμής να υπηρετεί τον Λευκό Οίκο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μελάνια Τραμπ.

Η Ρικαρντέλ άντεξε επτά μήνες. Το γεγονός που φαίνεται να προκάλεσε την ένταση ήταν μια διαφωνία με την Πρώτη Κυρία στη διάρκεια του ταξιδιού της Μελάνια στην Αφρική, πριν από ένα μήνα. Η διαφωνία είχε να κάνει με το ποιος θα κάτσει πού στο αεροσκάφος.

Η Μελάνια είχε μιλήσει -με φόντο την αφρικανική σαβάνα- σε δημοσιογράφο του ABC, λέγοντας ότι υπάρχουν πρόσωπα στον Λευκό Οίκο που δεν εμπιστεύεται. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι αναφερόταν στην Ρικαρντέλ.

Πάντως, το ταξίδι της στην Αφρική έλαβε τεράστια δημοσιότητα, δεδομένου ότι ήταν η πρώτη φορά στα δύο χρόνια της προεδρίας Τραμπ που η Μελάνια ως Πρώτη Κυρία έβγαινε από τη σκιά του συζύγου της.

Δεν είναι, πάντως, σπάνιο να σημειώνονται καβγάδες στον Λευκό Οίκο μεταξύ των Πρώτων Κυριών και συμβούλων. Η δυναμική Νάνσι Ρίγκαν (ο σύζυγός της Ρόναλντ Ρίγκαν υπήρξε πρόεδρος μεταξύ 1980-1988) είχε τη δική της κόντρα με τον Ντόναλντ Ρέγκαν. Είχαν γράψει σχετικά και οι Times της Νέας Υόρκης. 

Υπήρχε μία περίοδος που ο πρόεδρος Ρίγκαν ανάρρωνε από επέμβαση. Η Νάνσι επιθυμούσε να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες των γιατρών, ο σύμβουλος τον ήθελε στο πόδι για τις επικοινωνιακές και όχι μόνο ανάγκες της προεδρίας.

Και η Χίλαρι Κλίντον εξίσου δυναμική Πρώτη Κυρία (ο Μπιλ Κλίντον υπήρξε πρόεδρος την περίοδο 1992-2000) φέρεται να είχε κόντρες και αντιπαραθέσεις με συμβούλους, αλλά ποτέ δεν έφτασε τίποτα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Και αυτό είναι το εντυπωσιακό στην περίπτωση της Μελάνια. Αν και οι αρκετοί την χαρακτήρισαν «αόρατη», έφτασε να βγάλει ανακοίνωση για την απομάκρυνση συμβούλου του συζύγου της.