Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ζήτσηε από τις αμερικανικές αρχές να αναζητήσουν νομικές οδούς που θα επιτρέψουν την απομάκρυνση του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ όπου ζει εξόριστος επί δεκαετίες.

Η Αγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν ως βασικό ενορχηστρωτή της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ερντογάν στις 15 Ιουλίου του 2016 και η μη ικανοποίηση του επίμονου αιτήματος της Αγκυρας για έκδοσή αποτελέι έκτοτε βασική αιτία για το βαθύ χάσμα στις διμερείς σχέσεις.

Πάντως, η κίνηση αυτή του αμερικανού προέδρου, στο βαθμό που θα επιβεβαιωθεί η εν λόγω πληροφορία, φαίνεται ότι αποσκοπεί περισσότερο στο να αμβλύνει τις τουρκικές πιέσεις προς το Ριάντ σχετικά με τη διαλεύκανση της υπόθεσης της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, παρά στην αποκατάσταση των σχέσεων μα την Αγκυρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του MSNBC, «αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ τον περασμένο μήνα ζήτησαν από τις ομοσπονδιακές αρχές να εξετάσουν τους νόμιμους τρόπους για την απομάκρυνση του εκτοπισμένου Τούρκου ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν, σε μια προσπάθεια να πείσουν τον Ερντογάν να μειώσει την πίεση προς τη σαουδαραβική κυβέρνηση, ανέφεραν οι τέσσερις πηγές».

Η προτροπή του Λευκού Οίκου περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οδηγίες προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI να ξανανοίξουν την υπόθεση Γκιουλέν για την έκδοσή του, καθώς και αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας για πληροφορίες σχετικά με το νομικό καθεστώς του.

Οι τέσσερις πηγές που επικαλείται το MSNBC, φέρονται να είπαν ότι ο Λευκός Οίκος  ζητά συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση διαμονής του Γκιουλέν στισ ΗΠΑ. Ο Γκιουλέν διαθέτει Πράσινη Κάρτα και ζει στην Πενσυλβάνια από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Αρχικά, το αίτημα του Λευκού Οίκου δεν αντιμετωπίστηκε με την δέουσα σοβαρότητα, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος, όταν όμως τα ερωτήματα επανήλθαν, το FBI άρχισε να μελετά το ζήτημα.