Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στη γειτονική πΓΔΜ για την οικονομική κατάσταση και την περιουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, μετά και την αποκάλυψη ότι η κόρη του, Jana, σπουδάζει στην Ολλανδία με 40.000 ευρώ που λαμβάνει ως κρατική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με το pep.scoop.mk, ο Ντιμιτρόφ έχει πλούτο συνολικής αξίας 800.000 ευρώ, ποσό που δύσκολα προκύπτει από τον μισθό ενός δημόσιου λειτουργού. Μάλιστα, βρίσκεται ανάμεσα στα έξι πιο πλούσια μέλη της κυβέρνησης χωρίς να έχει δουλειά που να μην σχετίζεται με τον δημόσιο τομέα. Ο ίδιος έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα στα Σκόπια που υπολογίζεται να έχει αξία 89.000 ευρώ, ένα άλλο στη Χάγη αξίας 315.000 ευρώ. Ένα άλλο διαμέρισμα στα Σκόπια βρίσκεται στο όνομα του παιδιού του. Σε αυτά αξίζει να προστεθούν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος και οχήματα συνολικής αξίας 829.908 ευρώ.

Κι όμως, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ, ο κ. Ντιμιτρόφ ζήτησε υποτροφία με χρηματοδότηση από το δημόσιο για την κόρη του, μέσω ενός προγράμματος που αφορά χαρισματικά παιδιά από την πΓΔΜ που επιθυμούν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το αίτημα κατατέθηκε στις 4 Αυγούστου του 2017, μερικές ημέρες προτού υπάρξει αποκλεισμός για την περαιτέρω δημόσια χρηματοδότηση ενόψει και των δημοτικών εκλογών. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ξεπεράστηκαν άμεσα και η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας έδωσε έγκριση για να λάβει υποτροφία 40.000 ευρώ η Jana Dimitrova και να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Η χρηματοδότηση δημοσιεύτηκε αμέσως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο Ντιμιτρόφ δέχτηκε έντονη κριτική.

Το σκηνικό εκτυλίχθηκε λίγο πριν την κατάρρευση του Ινστιτούτου της Χάγης για τη Διεθνή Δικαιοσύνη, ένα think tank στο οποίο δούλευε ο Ντιμιτρόφ. Η έκθεση επιθεώρησης για το Ινστιτούτο έβαλε λουκέτο το 2018, αφότου χάθηκαν 20.000.000 ευρώ δημόσιας ολλανδικής χρηματοδότησης. Στα έξοδα του κ. Ντιμιτρόφ, που ξεπερνούσαν τις 75.000 κατ’ έτος, περιλαμβάνονταν πολλά χρήματα για δείπνα, ακριβά ξενοδοχεία, ιδιωτικά ταξί και ενοίκια.