Πιο αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Ισπανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Γιβραλτάρ -κάτι που θα επιτρέψει στους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου θα θέσουν επί τάπητος τη συμφωνία για το Brexit.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι διαπραγματεύσεις για το Γιβραλτάρ συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά από την απειλή του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για βέτο.

«Σε τηλεφωνική επικοινωνία μόλις τώρα ο Ντόναλτ Τουσκ και ο Σάντσεθ κατέληξαν σε συμφωνία για το Γιβραλτάρ», δήλωσε η εν λόγω πηγή.

Η Βρετανία είχε ανακοινώσει ότι ήταν ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με την Ισπανία, ώστε να συζητηθεί το μέλλον του Γιβραλτάρ.

Την Κυριακή, οι «27» συναντώνται στις Βρυξέλλες για να εγκρίνουν το προσύμφωνο για το «διαζύγιο» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα την Κυριακή για να λάβει μέρος στις εργασίες της Συνόδου, που ξεκινούν στις 10:30 το πρωί.

Λίγη ώρα μετά τη συμφωνία Ισπανίας και Βρετανίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε πως θα συστήσει την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit.

«Αύριο θα συστήσω την έγκριση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Κανένας δεν έχει λόγους να είναι ευτυχισμένος. Τουλάχιστον, όμως, σε αυτή τη δύσκολη ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 πέρασε το τεστ της ενότητας και της αλληλεγγύης» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Μπορεί να μη γίνει δεκτή η συμφωνία;

Παρά τα «αγκάθια», βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι σε περίπτωση που οι 27 ηγέτες ταξιδέψουν μέχρι τις Βρυξέλλες τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην κυρωθεί η συμφωνία.

Και αυτό γιατί ορισμένοι Ευρωπαίοι, μεταξύ των οποίων και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, έχουν διαμηνύσει ότι δεν σκοπεύουν να πάνε στις Βρυξέλλες εάν η συμφωνία δεν είναι έτοιμη προς υπογραφή.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν τις απόψεις τους για τη συμφωνία στις δηλώσεις τους πριν από τη Σύνοδο ενώ μετά τις εργασίες είναι προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου των Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ντόναλντ Τουσκ.

Η βρετανική εφημερίδα «Τhe Independent» γράφει ότι υπάρχει περίπτωση να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και η Τερέζα Μέι, κάτι που δεν έχει, ωστόσο, επιβεβαιωθεί επίσημα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αναμένεται και παρουσίαση του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

«Κλείδωσε» το Brexit;

Η πραγματική «μάχη» για την Τερέζα Μέι δεν θα είναι στις Βρυξέλλες αλλά στο κοινοβούλιο της χώρας της. Όπως γράφει η εφημερίδα «Guardian», 85 από τους 315 συντηρητικούς βουλευτές έχουν απορρίψει ανοιχτά τη συμφωνία.

Έτσι, η Μέι θα πρέπει να πείσει αντίστοιχο αριθμό Εργατικών να τη στηρίξουν, ώστε να μπορέσει να λάβει το «πράσινο φως» και να προχωρήσει τη συμφωνία της.

Ερωτηθείσα εάν σκοπεύει να παραιτηθεί σε περίπτωση που δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, η κ. Μέι αρνήθηκε να σχολιάσει.

«Δεν σκέφτομαι τον εαυτό μου. Σκέφτομαι πώς θα περάσει η συμφωνία, που είναι καλή για τη χώρα» είπε η ίδια, σε τηλεφωνική της συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC Radio 5.

Τι θα ζητήσουν οι Ευρωπαίοι από τη Μέι

Σύμφωνα με προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος των «27», που διέρρευσε την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εντείνει της πιέσεις στη Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Το ανακοινωθέν θα διακηρύσσει ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα δικαιώματα των ψαράδων θα συνεχίζουν με βάση τις παρούσες διαδικασίες, οι οποίες έχουν εξοργίσει τους Βρετανούς αλιείς.

Όπως γράφει η εφημερίδα Guardian θα υπογραμμίζεται ότι αναμένουν μια συμφωνία για το Brexit μέχρι τον Ιούλιο του 2020 και σε αυτή θα πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα των Ευρωπαίων ψαράδων.

Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι οποιαδήποτε αποτυχία της βρετανικής κυβέρνησης να έρθει σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ελπίδες για επέκταση της μεταβατικής περιόδου μέχρι την έξοδο από την Ε.Ε.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι υποστηρίζει ότι «η αλιευτική συμφωνία δεν είναι κάτι που θα γίνει αντικείμενο ανταλλαγής με άλλες προτεραιότητες».

Ωστόσο, το ανακοινωθέν των 27 κάνει μία σύνδεση μεταξύ της πρόσβασης στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά με τα βρετανικά χωρικά ύδατα και τους όρους μίας ευρύτερης οικονομικής συμφωνίας. Μάλιστα υπονομεύει ξεκάθαρα την δήλωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Το έγγραφο επιβεβαιώνει την πρόθεση της Ε.Ε. να κρατήσει την Βρετανία «δυναμικά ευθυγραμμισμένη» με τις περιβαλλοντικές πολιτικές, ανάμεσα τους και τους στόχους για την κλιματική αλλαγή που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Συνθήκης των Παρισίων. Η Ε.Ε. αναφέρει στο ανακοινωθέν ότι «θα επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στην ανάγκη διατήρησης φιλόδοξων όρων και στην προστασία του αλιευτικών επιχειρήσεων και των κοινοτήτων τους».

«Όπως υπενθυμίζεται στην συμφωνία αποχώρησης, μία αλιευτική συμφωνία είναι θέμα προτεραιότητας και θα πρέπει να χτιστεί, μεταξύ άλλων, πάνω στις υφιστάμενες αμοιβαία πρόσβαση και ποσοστώσεις», συνεχίζει το ανακοινωθέν.

«Όταν η θέση της ένωσης που πρόκειται να αναληφθεί στο πλαίσιο κοινής επιτροπής σχετίζεται με την επέκταση της μεταβατικής περιόδου και την αναθεώρηση του πρωτοκόλλου με την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία το Συμβούλιο θα ενεργήσει σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές. Κάθε απόφαση για παράταση της μεταβατικής περιόδου θα λαμβάνει υπόψιν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων και των πρωτοκόλλων της», σημειώνει το ανακοινωθέν. CNN.gr