Το πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας κατηγόρησε την Κυριακή το απόγευμα τη Ρωσία ότι άνοιξε πυρ εναντίον ουκρανικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, πλήττοντας ένα πλοίο και τραυματίζοντας δυο μέλη του πληρώματος.

Το πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας έκανε αυτήν την ανακοίνωση στη σελίδα του στο Facebook έπειτα από μια ημέρα αυξημένης έντασης κατά τη διάρκεια της οποίας η Ρωσία εμπόδισε τρία ουκρανικά πλοία να εισέλθουν στη Θάλασσα του Αζόφ μέσω του Στενού του Κερτς, τοποθετώντας ένα τεράστιο εμπορικό πλοίο κάτω από μια γέφυρα που ελέγχει η Μόσχα σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB). Τα πλοία αργότερα επέστρεψαν στο Μπερντιάνσκ απ΄όπου είχαν αποπλέυσει.

«Νωρίτερα σήμερα, τα πολεμικά πλοία της Ουκρανίας διέσχισαν τα θαλάσσια σύνορα της Ρωσίας, εισήλθαν σε περιοχή που ήταν προσωρινά κλειστή, εντός των ρωσικών υδάτων, και κατευθύνονταν από τη Μαύρη Θάλασσα προς το στενό του Κερτς» σύμφωνα με την FSB.

Δείτε το βίντεο

Βίντεο από το «θερμό επεισόδιο» έδωσαν στη δημοσιότητα ρωσικά ΜΜΕ, στο οποίο διακρίνεται το ρωσικό σκάφος του λιμενικού και τα τρία ουκρανικά πολεμικά:

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, το Ουκρανικό Ναυτικό ανακοίνωσε, επίσης, ότι ένα από τα σκάφη του επλήγη από τα πυρά και έχασε την ισχύ στις μηχανές του. Οι ουκρανικές Αρχές επισημαίνουν ότι τα τρία σκάφη δεν παραβίαζαν κανένα διεθνή κανονισμό επιχειρώντας να κινηθούν από την Οδησσό στη Μαριούπολη. Η ερμηνεία που δίνει το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας είναι ότι η ένταση ξεκίνησε όταν η Ρωσία εμπόδισε τα τρία ουκρανικά πλοία να εισέλθουν στη Θάλασσα του Αζόφ μέσω του Στενού του Κερτς, τοποθετώντας ένα τεράστιο εμπορικό πλοίο κάτω από μια γέφυρα που ελέγχει η Μόσχα.