Τις ανησυχίες τους για τα όσα ακούγονται περί λύσης δύο κρατών και συνομοσπονδίας στην Κύπρο, εξέφρασαν ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε την ανάγκη προσήλωσης σε λύση βάσει του πλαισίου διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σημειώνοντας πως «μπορεί να μην είναι το ιδεατό, αλλά είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για να ζήσουμε χωρίς ξένους εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα».

Επίσης, ανέφερε πως σε λιγότερο από ένα μήνα, η απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, θα βρίσκεται στην Κύπρο και σημείωσε πως ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει την προσπάθεια του προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη του διαλόγου.

Από την πλευρά του ο Άντρος Κυπριανού επέμεινε και αυτός στην ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες βάσει του πλαισίου Γκουτέρες.

Ο ίδιος θέλησε να μην τοποθετηθεί στα όσα ανέφερε τις τελευταίες μέρες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος φωτογραφίζοντας το ΑΚΕΛ προέτρεψε τις πολιτικές δυνάμεις «να σκεφτούν το συμφέρον του τόπου και όχι τα μικρομάγαζά τους».

Ο κ. Κυπριανού, μετά και τη συνάντηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε πως θα σεβαστεί ότι φιλοξενεί τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και επιφυλάσσεται για τα όσα έχει πει ο κ. Αναστασιάδης.

«Είναι κοινή θέση πως ούτε η διχοτόμηση ούτε η λύση συνομοσπονδίας αποτελούν επιλογές λύσης του Κυπριακού», δήλωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ , μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Λύσεις τύπου συνομοσπονδίας τόνισε «αποτελούσαν το όραμα του Ραούφ Ντεκτάς».

Τα δύο κόμματα, συνέχισε, κατέληξαν ομόφωνα στο συμπέρασμα πως «οι στιγμές είναι κρίσιμες για το μέλλον και την προοπτική της χώρας και του κυπριακού λαού».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι «ο μόνος δρόμος να απαλλαγεί από την κατοχή η Κύπρος είναι όχι μόνο μέσα από τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και του πλαισίου του ΟΗΕ αλλά και μέσα από το μοντέλο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ)».