Ούτε από το μακρινό Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο της G20, ξέχασε ο Ερντογάν τις απειλές και προειδοποιήσεις προς την Κύπρο για τις έρευνες στην ΑΟΖ.

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει «να καταπατηθούν με τετελεσμένα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι από τους κύριους δικαιούχους των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου»

Προσέθεσε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά αγνοεί τα κύρια δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και όσο συνεχίζει την επιθετική της πολιτική τόσο θα εξακολουθούμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα» ανέφερε.

Μόλις πριν από λίγες μέρες ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μίλησε για ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της «Νότιας Κύπρου», όπως κατονόμασε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, είπε ότι «η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της 'Νότιας Κύπρου' όσον αφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες».

Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Διεθνές Δίκαιο -με τον τρόπο που το αντιλαμβάνεται και το ερμηνεύει η Άγκυρα- λέγοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει πλήρως τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο σε διαφορές για το Αιγαίο και το Κυπριακό.

Στις δηλώσεις αυτές υπήρξε απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κατηγόρησε την Τουρκία πως δεν έχει νομικά επιχειρήματα και πως προκαλώντας υπομονεύει τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στον Ερντογάν και προσθέτει: «Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση».