H Βρετανία μπορεί μονομερώς (χωρίς δηλαδή συμφωνία Κομισιόν ή των «27») να εγκαταλείψει τη διαδικασία του Άρθρου 50 (έξοδος από την ΕΕ) αποφάνθηκε ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ECJ), Κάμπος Σάντσεθ. 

Παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις του Εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικές για την απόφαση που θα λάβει το Δικαστήριο, ωστόσο, αποτελεί σημαντική νίκη για τους αντίπαλους του Βrexit, που είχαν προσφύγει δικαστικώς για το θέμα.

Συγκεκριμένα, επρόκειτο για διακομματική πρωτοβουλία βουλευτών από τη Σκωτία (οι σκωτσέζοι ψήφισαν μαζικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ) σε μια προσπάθεια να μπλοκάρουν τις ενέργειες του Λονδίνου. Μάλιστα, η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι είχε προσπαθήσει να ακυρώσει αυτή την πρωτοβουλία, αλλά απέτυχε.

Τόσο το Λονδίνο όσο και οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι το Brexit δεν μπορεί να αναστραφεί χωρίς ομοφωνία και των δύο μερών. Τώρα τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς αν το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση με τον εισαγγελέα, ενδεχομένως τα δεδομένα να αλλάξουν. Άλλωστε, δεν συνηθίζεται το ECJ να λαμβάνει απόφαση σε άλλο μήκος κύματος από το σκεπτικό που διατυπώνει ο εισαγγελέας.

Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, όπως γράφει ο Guardian, η απόφαση θα επιστρέψει στα δικαστήρια της Σκωτίας για την τελική ετυμηγορία επί του θέματος.