Οι 48 επιστολές που απαιτούνται για να κατατεθεί πρόταση μομφής σε βάρος της Τερέζα Μέι από το κόμμα της έχουν συγκεντρωθεί, όπως μετέδωσε το BBC, επικαλούμενο πολλαπλές πηγές που συγκλίνουν στην ίδια εκτίμηση.

Την είδηση μεταδίδει και η Mirror, επικαλούμενη ανώτερες πηγές από το Κόμμα των Εργατικών.

Σε δηλώσεις του στο Sky News, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Άντριου Μπρίντζεν ανέφερε πως οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος θα ψηφίσουν για την πρόταση μομφής σε βάρος της Τερέζα Μέι από το κόμμα της με την πρώτη ευκαιρία, «και αυτή», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «μπορεί να είναι αύριο, Τετάρτη βράδυ».

Ο πρόεδρος της λεγόμενης «Επιτροπής 1922», Γκρέιαμ Μπρέιντι ζήτησε να συναντηθεί με την Μέι αύριο μετά την συνεδρίαση του κοινοβουλίου, δήλωσε με ανάρτηση στο twitter η πολιτική συντάκτρια του BBC, Λόρα Κούνσμπεργκ.

Στο μεταξύ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός μιλώντας από τις Βρυξέλλες σε μέσα ενημέρωσης της χώρας της, δήλωσε πως κατά τις συναντήσεις που είχε για το Brexit με τους ηγέτες της Ολλανδίας, της Γερμανίας, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαπίστωσε πως «υπάρχει κοινή αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσουμε το θέμα και το πρόβλημα με το backstop».

Η κ. Μέι επανέλαβε πως η συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την ΕΕ για το Brexit «είναι η καλύτερη διαθέσιμη συμφωνία, για την ακρίβεια είναι η μοναδική διαθέσιμη συμφωνία».

Ανέφερε ακόμη ότι το backstop, η δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία, είναι «μία αναγκαία εγγύηση» για τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας. 

Στην ερώτηση αν έχει ενημερωθεί για το αν έχουν συγκεντρωθεί οι 48 επιστολές Συντηρητικών βουλευτών για να κινηθεί εσωκομματική διαδικασία δυσπιστίας εις βάρος της, η Τ. Μέι απάντησε πως όχι. «Είμαι εδώ για να αντιμετωπίσω το ζήτημα που υποσχέθηκα στο Κοινοβούλιο ότι θα αντιμετωπίσω».

To Sky News

Νωρίτερα με ανάρτησή της στο Twitter, η πολιτική συντάκτρια του Sky News Μπεθ Ρίγκπι, επικαλούμενη τις "πηγές της στο ERG", ανέφερε ότι "ορισμένοι βουλευτές" των Συντηρητικών εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι έχουν υποβληθεί ήδη αρκετές επιστολές ώστε να κινηθεί η διαδικασία καθαίρεσης της Μέι από την ηγεσία. Προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει 48 Συντηρητικοί βουλευτές να καταθέσουν επιστολές στον πρόεδρο της λεγόμενης Επιτροπής 1922, τον Γκρέιαμ Μπρέιντι. Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν την καταψηφίσουν οι 158 από τους 315 βουλευτές του κόμματος.

Κοινή επιστολή από τέσσερις ηγέτες κομμάτων

Νωρίτερα, οι επικεφαλής τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης είχαν υπογράψει ανοιχτή επιστολή προς τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, με την οποία του ζητούν να συνταχθεί μαζί τους και να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης εντός της εβδομάδας

Την επιστολή υπέγραφαν οι επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Βινς Κέιμπλ, του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), Ίαν Μπλάκφορντ, του ουαλικού κόμματος Plaid Cymru, Λιζ Σάβιλ Ρόμπερτς, και των Πρασίνων, Κάρολαϊν Λούκας. Σε αυτήν υποστήριζαν ότι η ανικανότητα της κυβέρνησης να περάσει την συμφωνία αποχώρησης από το Κοινοβούλιο, δεν αφήνει άλλη επιλογή στους ηγέτες των κομμάτων αντιπολίτευσης από την πρόταση μομφής. Εκφράζουν μάλιστα την πρόθεσή τους, να καταθέσουν την πρόταση στο Κοινοβούλιο με την ελπίδα να συνταχθεί μαζί τους και ο επικεφαλής των Εργατικών.

Χθες, το κόμμα των Εργατικών εξέδωσε ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής όταν θα είναι περισσότερο πιθανό να είναι επιτυχής, δηλαδή όταν η Τ.Μέι θα επιστρέψει στο κοινοβούλιο με μία αναθεωρημένη συμφωνία.