Έτοιμοι να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια της Τερέζα Μέι είναι οι βουλευτές των Συντηρητικών που διαφωνούν απόλυτα με το σχέδιο για το Brexit. Οι 48 απαραίτητες επιστολές για την πρόταση μομφής έχουν κατατεθεί και η διαδικασία προχωρά.

Και όλα αυτά, ενώ η ίδια ταξίδευε στην Ευρώπη, αναζητώντας μέσω των επαφών της με ομολόγους της, «παραχωρήσεις» ή έστω διευκρινίσεις επί του σχεδίου Brexit μήπως και καταφέρει να πείσει το κόμμα της (ή και την Αντιπολίτευση) να το ψηφίσουν.

Πάντως, στην Ευρώπη η Μέι δεν βρήκε κατανόηση, αφού όλοι (Mέρκελ, Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ) της ξεκαθάρισαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το σχέδιο έλαβε το «πράσινο φως» της ΕΕ και δεν αλλάζει.

Σε δήλωσή της μόλις έγινε γνωστή η πρόταση μομφής, η Μέι έκανε μια σύντομη δήλωση στα ΜΜΕ, σηκώνοντας ουσιαστικά το γάντι: «Θα την αντιμετωπίσω με όλες μου τις δυνάμεις» είπε, υπενθυμίζοντας ότι η ίδια υπηρετεί το Συντηρητικό Κόμμα εδώ και 40 χρόνια. Μάλιστα, ανέβαλε το ταξίδι στο Δουβλίνο, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον ομόλογό της Λίο Βαράντκαρ. 

Επανέλαβε τη θέση της ότι η συμφωνία που πέτυχε με τις Βρυξέλλες ήταν η καλύτερη δυνατή και ότι στις επαφές που είχε την Τρίτη στην ΕΕ «σημειώνεται πρόοδος» όσον αφορά στις ανησυχίες που εξέφρασαν οι βουλευτές.

Η πρόταση μομφής και μια νέα ηγεσία δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, συνέχισε η Μέι, λέγοντας ότι απλά «θα καθυστερήσει ή και θα ακυρώσει το Brexit», δεδομένου ότι δεν υπάρχει χρόνος για νέες διαπραγματεύσεις. Η γραμμή άμυνας της πρωθυπουργού είναι απλή: Αν πέσω, το Ηνωμένο Βασίλειο μπαίνει σε απρόβλεπτες περιπέτειες και το Brexit που ψήφισαν οι πολίτες πάει ακόμα πιο πίσω ή ακυρώνεται εντελώς. 

Η ψηφοφορία στη Βουλή θα γίνει το απόγευμα και το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδος).

Χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών για να χάσει η Μέι την πρωθυπουργία. Σε περίπτωση που βρεθούν 159 βουλευτές να στηρίξουν την πρωθυπουργό, τότε η θέση της στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ διασφαλίζεται για 12 μήνες. Φυσικά δεν αποκλείεται και η παραίτηση πριν την ψηφοφορία, αν διαπιστωθεί ότι τα νούμερα είναι συντριπτικά εις βάρος της.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση για την κατάθεση πρόταση μομφής ξεκίνησε μόλις ανακοινώθηκε η συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το διαζύγιο. Ωστόσο, είτε δεν βρέθηκαν οι απαραίτητες 48 επιστολές είτε οι ίδιοι οι βουλευτές του κόμματος προτίμησαν να περιμένουν τις εξελίξεις.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόφαση της πρωθυπουργού να αναβάλει την ψηφοφορία στη Βουλή (ήταν προγραμματισμένη για τις 11 Δεκεμβρίου) και να ταξιδέψει στην Ευρώπη προς αναζήτηση «βελτιώσεων» στο σχέδιο. Στην Ευρώπη όμως δεν έχουν καμία διάθεση για νέα διαπραγμάτευση.

Αν η Μέι ηττηθεί, θα ανοίξει ο δρόμος στους διαδόχους για το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά και για τον 14ο πρωθυπουργό στην 67χρονη βασιλεία της Ελισάβετ Β'.

Στο παιχνίδι αναμένεται να μπουν δυνατά δύο παραιτηθέντες υπουργοί: Ο σκληρός του Brexit Μπόρις Τζόνσον που παραιτήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών και ο τέως υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ. Ο τελευταίος παραιτήθηκε μόλις έγινε γνωστή η συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Σε πρόσφατή δήλωσή του υποστήριξε ότι το σχέδιο της πρωθυπουργού είναι χειρότερο και από την παραμονή στην ΕΕ.

Στο παιχνίδι μπορεί να μπει και η μετριοπαθής Άμπερ Ραντ (σε ρόλο «αντι-Τζόνσον»), αλλά και ο Μάικλ Γκόουβ που προτίμησε να μείνει στην κυβέρνηση.

Ακόμα και με νέο συντηρητικό πρωθυπουργό, πάντως, οι Εργατικοί που είναι στην Αντιπολίτευση μπορούν να καταθέσουν τη δική τους πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης συνολικά. Εφόσον αυτή εγκριθεί από την πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων (πράγμα δύσκολο), θα έχουν μία ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δική τους πρόταση για κυβέρνηση.

Επί συνόλου 650 εδρών, οι Συντηρητικοί έχουν 315 έδρες και οι βορειοϊρλανδοί που στήριξαν την Μέι 10 έδρες. Οι Εργατικοί έχουν 257 και το σκωτικό SNP 35 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι έχουν 11 έδρες.