Η αγορά των ρωσικών S-400 θα προχωρήσει κανονικά, δηλώνουν δύο αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης λίγες ώρες μετά το πράσινο φως που άναψε η Ουάσιγκτον για τους Patriot Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει την απόφασή της να αγοράσει το αντιαεροπορικό αμυντικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία, όμως ταυτόχρονα χαιρετίζει την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία εγκρίνεται η αγορά του "αντιπάλου" συστήματος Patriot από τις ΗΠΑ, ανέφεραν σήμερα δύο Τούρκοι αξιωματούχοι.  

Ο ένας από αυτούς χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ "καλή ένδειξη" για τις ταραγμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, προσθέτοντας ότι η Τουρκία περιμένει τώρα το επόμενο βήμα από την αμερικανική πλευρά.  

"Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει την απόφασή της για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία" είπε. "Ως σύμμαχη χώρα, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να πουλήσουν (το σύστημα Patriot) στην Τουρκία... αλλά περιμέναμε την έγκρισή τους", πρόσθεσε.  

Την ίδια ώρα και ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η πώληση στην Τουρκία των αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση τη συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας που αφορά τις πωλήσεις των S-400.  

Ο Πεσκόφ σχολιάζοντας δημοσιεύματα μερικών δυτικών ΜΜΕ τα οποία, επικαλούμενα πηγές, έγραψαν ότι η Τουρκία έχει υποσχεθεί στους Αμερικανούς πρόσβαση του τεχνικού τους προσωπικού στα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν έχει λόγους να μην εμπιστεύεται την Τουρκία, η οποία ανέλαβε την υποχρέωση να μη μεταβιβάσει σε τρίτους στοιχεία που αφορούν τους S-400.